Kathleen Folbigg. Foto: EPA
Kathleen Folbigg. Foto: EPA

Na 25-letno zaporno kazen je bila obsojena leta 2003, ko je porota sprejela odločitev, da je v več kot desetih letih ubila svoje otroke Caleba, Patricka, Sarah in Lauro.

V okviru nedavne preiskave pa so znanstveniki dejali, da menijo, da so otroci umrli po naravni poti.

Kathleen Folbigg je ves čas vztrajala pri svoji nedolžnosti, pred 20 leti pa je bila obsojena umorov treh otrok in uboja prvorojenca Caleba.

Vsak izmed otrok je umrl nenadoma med letoma 1989 in 1999, v starosti med 19 dnevi in 19 meseci. Tožilci so trdili, da jih je mati zadušila.

Prejšnje pritožbe in preiskava primera leta 2019 niso odkrile razlogov za utemeljen dvom o krivdi in so večjo težo pripisale posrednim dokazom, predstavljenim v prvotnem sojenju.

V novi preiskavi, ki jo je vodil upokojeni sodnik Tom Bathurst, pa so tožilci dejali, da je raziskava genskih mutacij spremenila njihovo razumevanje smrti otrok, poroča BBC.

Generalni tožilec avstralske države Novi južni Wales Michael Daley je zdaj sporočil, da je Bathurst "trdnega mnenja", da obstaja utemeljen dvom o krivdi Kathleen Folbigg v vseh štirih primerih.

Guverner te države je tako podpisal pomilostitev in ukazal takojšnjo izpustitev Kathleen Folbigg iz zapora. Brezpogojna pomilostitev sicer ne izbriše obsodb, je pojasnil tožilec Daley.

To odločitev bo sprejelo Pritožbeno kazensko sodišče, če se bo upokojeni sodnik Bathurst odločil primer prenesti tja.

Pomilostili so jo po več letih kampanje za osvoboditev Kathleen Folbigg, ko je ekipa imunologov odkrila, da sta imeli njeni hčerki genetsko mutacijo, ki lahko povzroči nenaden zastoj srca.

Dokazi so pokazali tudi, da sta njena sinova imela drugačno genetsko mutacijo, povezano z nenadnim pojavom epilepsije pri miših.

V Avstraliji pomilostili Kathleen Folbigg