Podrobnosti o preiskavah v tujini avstralska policija ni navedla. Foto: EPA
Podrobnosti o preiskavah v tujini avstralska policija ni navedla. Foto: EPA

Osumljencem skupaj grozi 828 obtožb. Obtoženi so tudi zlorabe štirih živali. Po preiskavi so aretirali tudi tri osumljence v ZDA, več osumljencev pa so našli še v Evropi, Aziji, Kanadi in na Novi Zelandiji, poroča BBC.

Žrtve so stare od 16 mesecev do 15 let, 16 jih je obiskovalo isti vrtec. Kot je sporočila avstralska policija, so osumljenci na spletu proizvajali in delili fotografije in videoposnetke. Aretiran je bil 27-letni moški, ki je bil zaposlen v vrtcu v Novem Južnem Walesu, kjer je imel dostop do 30 otrok. Grozi mu obtožnica v 300 točkah, vključno s spolnimi zlorabami.

Osumljenci stari od 20 do 48 let

Preiskavo je avstralska policija sprožila po sporočilu ameriških kolegov o dejavnosti avstralskega državljana na medomrežju. Februarja so 30-letnega moškega iz mesta Wyong, sto kilometrov severno od Sydneyja, aretirali in obtožili so ga 89 kaznivih dejanj, vključno z zlorabe dveh otrok.

Aretacija tega moškega je preiskavo vodila do različnih forumov in družbenih omrežij, kjer so bili objavljeni videoposnetki in fotografije. Aretirani osumljenci so stari od 20 do 48 let, med njimi so prostovoljni nogometni trener, električar, kuhar, uslužbenec v supermarketu in negovalec oseb s posebnimi potrebami.

"Z vsakim nalogom smo odkrili več osumljencev in otrok, ki jih je bilo treba rešiti," je v izjavi sporočila policija. Osem jih je aretirala v Novem Južnem Walesu, po tri pa v Queenslandu in Zahodni Avstraliji. Prejšnji mesec je avstralska policija v ločeni preiskavi aretirala 44 moških, osumljenih zlorab otrok.