Deček naj bi v samici zamašil stranišče in s tem povzročil poplave, da bi opozoril na odrekanje pitne vode. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Deček naj bi v samici zamašil stranišče in s tem povzročil poplave, da bi opozoril na odrekanje pitne vode. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Dečka po imenu Jack so oblasti prejšnji teden pogojno izpustile na prostost, potem ko so ga 60 dni zadrževale v priporu Cleveland Youth Detention Center v kraju Townsville na severu zvezne države Queensland.

Na zaslišanju na otroškem sodišču v Cairnsu so njegovi zastopniki povedali, da je bil Jack februarja lani v samici 22 dni, oktobra lani pa 14 dni zapored, poroča CNN. V obdobju pridržanja v samici naj bi mu iz celice dovolili le petkrat. Njegova mati je sporočila, da so mu v tem času odrekali pitno vodo.

Vodja urada Queenslanda za človekove pravice Scott McDougall je dejal, da bi primer lahko predstavljal kršitev avstralskih zakonov in mednarodnih konvencij o človekovih pravicah. "Pravila določajo, da morajo imeti pridržani otroci in odrasli dostop do svežega zraka in vadbe vsaj dve uri na dan in očitno se v tem primeru to ni zgodilo," je dejal McDougall.

Odvetnik Tim Grau je za BBC sporočil, da deček "ni imel resne kriminalne zgodovine". 13-letnega Jacka so aretirali lani in ga obtožili fizičnega napada in kraje. Njegov odvetnik je sporočil, da je pretep posnela nadzorna kamera, na kateri se vidi, da je trajal okoli 30 sekund. Kraje je bil obtožen, ker je iztrgal telefon iz roke drugega fanta, ki je zagrozil, da bo poklical policijo. "Ne zmanjšujem resnosti prekrška, mlad fant je zadal udarec, ki ga ne bi smel, toda zapreti ga za 60 dni je preprosti kruto in neprimerno," je povedal odvetnik Tim Grau.

Poleg časa v samici njegov čas priprtja vključuje tudi šest dni v dveh zaporih za odrasle v Mareebi in Cairnsu. Odvetnik je za BBC še dejal, da ne ve, zakaj je bil deček tako dolgo v priporu, vendar sumi, da je krivo pomanjkanje osebja. "Če je bil tako dolgo zaprt zaradi pomanjkanja osebja in je v centru Cleveland hkrati 80 ali več otrok, lahko domnevamo, da so tudi drugi otroci v takšnih razmerah," je dodal.

Tiskovni predstavnik lokalnega ministrstva za otroke, mladino in multikulturne zadeve je za BBC dejal, da so centri za pridržanje mladoletnih "kompleksna in težka okolja", zapiranje otrok v samice pa se uporablja kot "zadnja možnost", pri čemer "imajo mladi ves čas dostop do obiskov, strokovne podpore, klicev, obrokov in rekreacije".

Drugi podoben primer v centru za pridržanje Cleveland

Primer je znova sprožil kritike pravosodnega sistema za mladoletnike v Queenslandu, kjer trenutno razpravljajo o zakonodaji, ki bi kršenje pogojne prostosti tudi za otroke uvrstila v kaznivo dejanje. Zagovorniki človekovih pravic trdijo, da bo zaradi teh sprememb več otrok še dalj časa za zapahi.

Queensland je že februarja pretresel podoben primer, ko so prav tako 13-letnega dečka z motnjami v duševnem razvoju v istem otroškem priporu 78 dni po 20 ur na dan prav tako zadrževali v samici. Otroško sodišče je takrat sporočilo, da je center v Clevelandu "krut in neustrezen" ter da ravna z otroki "kot z živalmi".

Podatki statističnega urada Queenslanda ob tem kažejo, da za staroselce obstaja 12-krat večja verjetnost, da se znajdejo v zaporu v primerjavi z neavtohtonimi Avstralci. Tudi v zaporih za mladoletne staroselski otroci predstavljajo več kot 70 odstotkov vseh zaprtih.