Avstralski premier je novico sporočil, potem ko je avstralski parlament sprejel zakon, ki bolnim prosilcem za azil olajšuje dostop do bolnišnic na celini. Foto: Reuters
Avstralski premier je novico sporočil, potem ko je avstralski parlament sprejel zakon, ki bolnim prosilcem za azil olajšuje dostop do bolnišnic na celini. Foto: Reuters

V torek so nevladne stranke zagotovile dovolj glasov za sprejem zakona, ki bo bolnim prebežnikom in beguncem na otokih Manus in Nauru olajšal pot do zdravstvene oskrbe drugje na avstralskih tleh. Morrison je dejal, da bo zakon oslabil ostro mejno politiko države in spodbudil trgovce z ljudmi. Opozicija mu očita, da pred odločilnim glasovanjem širi strah, poroča BBC.

Moja naloga zdaj je, da poskrbim, da čolni ne pridejo k nam. Moja naloga zdaj je, da naredim vse, kar je v moji moči in v moči vlade, da posrkbim, da se to, kar je storil parlament za oslabitev naših meja, ne odrazi v prihajajočih čolnih.

Avstralski premier

Od leta 2013 Avstralija prosilce za azil, ki so prišli v državo s čolni, namešča v azilne centre na otokih Manus in Nauru. Predtem so prosilce pošiljali tudi na Božični otok, ki je sicer ozemlje v lasti Avstralije, čeprav je otok veliko bližje Indoneziji kot Avstraliji, saj leži 360 km južno od Jave, medtem ko je avstralska celina oddaljena kar 1.500 km. Zaradi lege je Božični otok tarča beguncev, ki se želijo prebiti v Avstralijo in tam zaživeti s pomočjo ekonomskega ali političnega azila.

Združeni narodi so avstralske azilne centre in njeno politiko do prosilcev za azil kritizirali kot nehumane, a Canberra vztraja, da na tak način preprečuje trgovanje z ljudmi in rešuje življenja na morju.

Lani so avstralsko javnost pretresla poročila o duševnih stiskah otrok na Nauruju, med njimi je bilo tudi več poskusov samomora. Zaradi tega je več strank, med njimi laburisti in zeleni, zdaj podprlo osnutek zakona, ki daje pooblastila zdravnikom in ne birokratom, da lahko odločijo o premestitvi prebežnikov na zdravljenje v Avstralijo. Morrison je osnutku zakona ostro nasprotoval, a so ga v predstavniškem domu, kjer njegova vlada nima večine, sprejeli, enako so potem storili tudi v senatu.

Azilni center na Božičnem otoku so zaprli oktobra lani. Foto: EPA
Azilni center na Božičnem otoku so zaprli oktobra lani. Foto: EPA

Premierjevi politični nasprotniki so poudarili, da se osnutek zakona nanaša le na osebe, ki so že na Nauruju in Manusu, za tiste, ki bodo tja prišli na novo, pa to ne bi veljalo.

V času največjega navala je bilo na Božičnem otoku, kamor so prosilce za azil nameščali od leta 2003, več tisoč ljudi. Na otoku je prišlo do več uporov in nemirov. Leta 2010 se je, ko so s čolnom pripluli na otok, a ga je vrglo ob skale, utopilo 50 prebežnikov iz Iraka in Irana. Zaprli so ga oktobra lani, ko so z njega premestili še zadnjih 35 prosilcev.