Selitev Rohingov na otok Basan Čar. Foto: Reuters
Selitev Rohingov na otok Basan Čar. Foto: Reuters

V Bangladeš se je iz sosednjega Mjanmara v zadnjem letu zateklo že okoli milijon Rohingov, ki bivajo v zasilnih obmejnih taboriščih. A oblasti v Daki so decembra prvih 3.500 pripadnikov te preganjane manjšine preselile na otok, zdaj pa tja načrtujejo selitev še druge velike skupine ljudi, piše Al Džazira. Oblasti selitev pojasnjujejo s prenatrpanostjo glavnega taborišča Cox's Bazar, v katerem je veliko kriminala. Rohingi bodo lahko otok zapustili le z dovoljenjem bangladeških oblasti.

Otok Basan Čar je nastal šele pred dvema desetletjema, od najbližjega pristanišča Čittagong pa je oddaljen dve uri plovbe. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da je otok zelo izpostavljen poplavljanju morja. Bangladeške oblasti zato trdijo, da bodo zgradile dva metra visok in 12 kilometrov dolg nasip, obenem pa tudi poskrbele za nastanitev 100.000 ljudi in različne storitve, kot so bolnišnice in zatočišča pred morebitnim ciklonom.

S selitvijo se ne strinja niti agencija Združenih narodov za begunce, ki je opozorila, da je oblasti o svojih načrtih niso obvestile. "Poudarjamo, da bi morale biti vse selitve na Basan Čar prostovoljne in da je treba ljudem predstaviti vse življenjske razmere na otoku ter njihove pravice," so dejali. Nekatere organizacije opozarjajo, da Rohinge za to, da jih prepričajo o selitvi, podkupujejo in jih zastrašujejo.