Joe Biden je napovedal krepitev diplomatskih in trgovinskih odnosov z Vietnamom, s čimer se bodo ZDA postavile ob bok Kitajski, Rusiji in Indiji. Foto: Reuters
Joe Biden je napovedal krepitev diplomatskih in trgovinskih odnosov z Vietnamom, s čimer se bodo ZDA postavile ob bok Kitajski, Rusiji in Indiji. Foto: Reuters

Biden je prispel v Vietnam po zaključku vrha G20 v New Delhiju in se srečal z vodjo vietnamske komunistične partije Ngujenom Fu Trongom, s katerim sta sklenila "obsežno strateško partnerstvo", kar je za Hanoj najvišja raven diplomatskih odnosov.

"Vietnam in ZDA sta pomembna partnerja, v tem, lahko rečem, zelo pomembnem času," je na srečanju s Trongom dejal Biden. S sklenitvijo omenjenega dogovora so ZDA v vietnamski hierarhiji diplomatskih odnosov postale enakovredne Kitajski, pa tudi Rusiji, Indiji in Južni Koreji.

ZDA si hkrati zagotavljajo tudi dobavo strateško pomembnih dobrin iz prijateljskih držav. "Poglabljamo sodelovanje na področju ključnih novih tehnologij, zlasti pri izgradnji odpornejše dobavne verige polprevodnikov," je povedal Biden.

Vodja vietnamske komunistične partije Ngujen Fu Trong. Foto: Reuters
Vodja vietnamske komunistične partije Ngujen Fu Trong. Foto: Reuters

Namestnik svetovalca za nacionalno varnost ZDA Jon Finer je novinarjem pred prihodom Bidna v Vietnam povedal, da se bodo pogovori nanašali tudi na pridobivanje redkih kovin, potrebnih za izdelavo visoko tehnoloških naprav, kot so pametni telefoni in baterije za električne avtomobile.

Vietnamski voditelj Trong se je zahvalil ameriškemu predsedniku za njegov prispevek k izboljšanju odnosov med državama in dejal, da bo Vietnam trdo delal za uveljavitev novega dogovora.

ZDA za Kitajsko drugi največji trgovinski partner Vietnama

ZDA in Vietnam so sicer diplomatske odnose obnovili leta 1995, 20 let po koncu vietnamske vojne. Danes so ZDA za Kitajsko drugi najpomembnejši trgovinski partner Vietnama, državi pa sta od leta 2013 povezani s "celovitim partnerstvom", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Italija prihodnje leto prevzema predsedovanje skupini G7, preostale članice pa niso navdušene nad njenim članstvom v kitajski pobudi Pas in pot. Foto: Reuters
Italija prihodnje leto prevzema predsedovanje skupini G7, preostale članice pa niso navdušene nad njenim članstvom v kitajski pobudi Pas in pot. Foto: Reuters

Ameriški predsednik z obiskom v Vietnamu tudi po vrhu G20 nadaljuje pridobivanje podpore v azijski regiji, kjer ima vse večji diplomatski vpliv tudi Kitajska. Biden je pred poletom iz New Delhija v Hanoj dejal, da se je na vrhu G20 srečal z namestnikom kitajskega predsednika Ši Džinpinga, s katerim sta govorila o stabilnosti in južni polobli. Ameriški predsednik je poudaril, da "Kitajska spreminja pravila igre", vendar pri tem ni navedel, kaj je imel v mislih.

Italija napovedala krepitev odnosov s Kitajsko

Krepitev odnosov s Kitajsko pa je na drugi strani napovedala Italija. Premierka Giorgia Meloni se je ob robu vrha G20 sestala s kitajskim kolegom Lijem Čjangom, pogovore je opisala kot vljudne in konstruktivne ter dodala, da je prejela vabilo za obisk v Pekingu.

"Vprašanje je, kako zagotoviti partnerstvo, ki bo koristno za obe strani, ne glede na odločitev, ki jo bomo sprejeli glede kitajske pobude Pas in pot," je dodala Meloni. Italija je edina članica skupine G7, ki je del kitajske trgovinske in infrastrukturne pobude Pas in pot.

"Obstajajo evropski narodi, ki v zadnjih letih niso bili del Pasu in poti, a so lahko vzpostavili bolj ugodne odnose s Kitajsko, kot je uspelo nam," je še poudarila italijanska premierka.

Strateško partnerstvo namesto članstva v Pas in pot?

Italijanski mediji so zjutraj sicer poročali, da naj bi Italija izstopila iz pobude in namesto tega poskušala oživiti sporazum o strateškem partnerstvu s Kitajsko, katerega cilj je spodbujanje gospodarskega sodelovanja in ki ga je prvič podpisala leta 2004.

Več držav, med njimi ZDA, EU, Savdska Arabija in Indija, so ob robu G20 sicer razkrile načrte za velikanski trgovinski in infrastrukturni projekt, ki naj bi EU in Indijo povezal z železnicami prek Bližnjega vzhoda. Projekt so zahodni voditelji zasnovali kot neke vrste protiutež kitajskemu Pas in pot, je poročal France24.

Biden krepi odnose z Vietnamom