Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po navedbah tiskovne agencije Kyodo je novica o novem pravilu prvič zakrožila januarja letos med srečanjem strokovne skupine, zadolžene za kadrovsko povečanje japonske vojske.

Obrambni minister Minoru Kihara je na srečanju priznal, da imajo težave pri pridobivanju novih vojakov, saj državo pesti resno pomanjkanje delovne sile, konkurenca med delodajalci pa je velika.

Sorodna novica Evropske države imajo težave s pridobivanjem vojakov. Mladi niso pripravljeni iti v vojsko.

Pobuda za nove zaposlitve v japonskih obrambnih silah prihaja v času, ko se Japonska sooča z vojaško krepitvijo Kitajske ter razširjenim raketnim in jedrskim programom Severne Koreje.

Lani je Japonska napovedala, da bo v prihodnjih petih letih znatno povečala vojaški proračun, vendar pa temu cilju ne sledi tudi zaposlovanje. Strokovnjaki opozarjajo, da vojska deluje 10 odstotkov pod svojo obrambno zmogljivostjo.

Japan Times je poročal, da poleg upadajoče stopnje rodnosti in staranja prebivalstva novačenje ovirajo tudi nizke plače in obtožbe o spolnem nadlegovanju v vojski.

Lani naj bi obrambno ministrstvo razmišljalo še o enem nevsakdanjem ukrepu – vstop v vojsko naj bi omogočili tudi ljudem s tetovažami. Te so že dolgo tabu na Japonskem, kjer jih povezujejo s pripadniki organiziranih kriminalnih združb, poroča BBC.