"Vsak, ki pride na obisk, bo imel sladko izkušnjo in bo lahko užival v varnem in harmoničnem okolju," obljublja sultan Hasanal Bolkia. Foto: EPA

Brunejski sultan Hasanal Bolkia je pozval, naj se islamska pravila začnejo strožje izvajati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sultan je ob začetku izvajanja novega kazenskega zakonika poudaril, da je Brunej "država, ki je posvečena čaščenju Alaha". Dejal je, da si želi, da bi muslimane k molitvi pozivali na vseh javnih mestih, ne le v mošejah, da bi ljudi tako spomnili na njihove dolžnosti do islama.

Mednarodne kritike je zavrnil in dejal, da je Brunej "poštena in srečna država". "Vsak, ki pride na obisk, bo imel sladko izkušnjo in bo lahko užival v varnem in harmoničnem okolju," je poudaril.

Sorodna novica George Clooney poziva k bojkotu brunejskih hotelov

Kamenjanje do smrti, udarci s palico

Analitiki sicer menijo, da je nova zakonodaja uperjena predvsem proti homoseksualcem, ki so jih v sultanatu že doslej preganjali. Že zdaj je bilo za homoseksualni spolni akt zagroženih do deset let zapora, zdaj pa lahko moške čaka kamenjanje do smrti, ženske pa 40 udarcev s palico, poroča AFP.

Kaznovanje homoseksualnosti s smrtjo je uveljavljeno le v Savdski Arabiji, Iranu, Mavretaniji, Sudanu in Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nova pravila v sultanatu prinašajo stroge kazni tudi za tatove, ki jim grozi sekanje rok ali nog. Smrtna kazen je zagrožena tudi za žaljenje islamskega preroka Mohameda, in to tako za muslimane kot nemuslimane.

Brunej, z nafto bogat sultanat na otoku Borneo, ki na severu meji na Južno kitajsko morje, preostanek pa obkroža Malezija, s tem postaja prva država v vzhodni ali jugovzhodni Aziji, ki bo imela šeriatsko pravo, kakršnega imajo ponekod na Bližnjem vzhodu, denimo v Savdski Arabiji.

Sultan Bolkia kot absolutni monarh državici vlada že pol stoletja.

Zgražanje po svetu

Odločitev sultana za uvedbo šeriatskega prava je v svetu povzročila zgražanje. V organizaciji Human Rights Watch so presodili, da Brunej uvaja "že v temelju barbarski sistem, ki predvideva arhaične kazni za dejanja, ki sploh ne bi smela biti kazniva".

Združeni narodi so zagrožene kazni označili za krute in nehumane. Nekateri zvezdniki, med njimi predvsem igralec George Clooney in pevec Elton John, pa so pozvali k bojkotu luksuznih hotelov iz skupine Dorchester Collection v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Italiji, ki jih ima v lasti Brunejska investicijska agencija (BIA).