Ulični prodajalec med pripravo čaja v bangladeški prestolnici Daka. Foto: EPA
Ulični prodajalec med pripravo čaja v bangladeški prestolnici Daka. Foto: EPA

Delavci zahtevo po povišanju plač utemeljujejo z naraščajočo inflacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Danes si s plačo ne moremo privoščiti niti riža za svojo družino. Z dnevno plačo ne moremo kupiti niti litra jedilnega olja. Kako naj potem sploh razmišljamo o svoji prehrani, zdravilih ali izobraževanju otrok?" je po poročanju portala Al Arabija povedala 50-letna delavka Anjana Bhujian.

Minimalna plača za delavca na plantažah čaja v Bangladešu trenutno znaša 120 bangladeških tak oziroma približno 1,23 evra na dan. Sindikati zahtevajo povišanje na 300 tak na dan.

Po več krajših opozorilnih stavkah so danes v 232 čajnih vrtovih začeli stavko, ki bo trajala do izpolnitve zahtev.

"Stavki se je pridružilo skoraj 150.000 delavcev. Dokler oblast ne bo upoštevala naših zahtev, noben delavec ne bo trgal čajnih listov ali delal v obratih za predelavo listov," je dejal član odbora sindikata bangladeških čajnih delavcev Sitaram Bin.

Lastniki plantaž: Stroški so vse višji

Lastniki plantaž so ponudili povišanje plač za 14 tak na dan. Predsednik bangladeškega združenja za čaj M. Šah Alom je dejal, da tudi upravljavci plantaž prestajajo težke čase, saj se njihov dobiček zmanjšuje. Opozoril je, da so se stroški proizvodnje povečali, predvsem zaradi dviga cen plina, gnojil in goriva.

Čajna industrija po navedbah poznavalcev sicer že desetletja sistematično izkorišča delavce na plantažah. Večina plantažnih delavcev v tej pretežno muslimanski državi so hindujci. Praviloma gre za potomce delavcev, ki so jih na plantaže v času kolonializma pripeljali Britanci.