Foto: EPA
Foto: EPA

Hekerski napadi so bili usmerjeni v najmanj sedem središč na severu Indije, v katerih poteka nadzor nad električnim omrežjem in distribucijo električne energije. Največ motenj je bilo na v pokrajini Ladak, v kateri potekajo obmejni spori med Indijo in Kitajsko. Eno izmed teh središč je bilo že prej tarča druge hekerske skupine RedEcho, podjetje Recorded Future pa je zdaj zapisalo, da ima "trdne dokaze", da so nedavno delujoči hekerji povezani s kitajsko vlado.

"Cilj hekerskih napadov na indijsko električno omrežje je omejeno gospodarsko vohunjenje, to so tudi tradicionalne obveščevalne dejavnosti," so zapisali v poročilu, poroča Bloomberg.

Hekerska skupina, ki so jo imenovali TAG-38, uporablja zlonamerno programsko opremo, imenovano Shadow Pad, le-to pa so jo v preteklosti povezovali s kitajsko ljudsko osvobodilno vojsko in kitajskim ministrstvom za državno varnost. Predstavnik podjetja Recorded Future je dejal, da hekerji uporabljajo naprave za vdore, ki so nameščene v Južni Koreji in na Tajvanu.

Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve se na obtožbe še ni odzvalo, je pa Peking v preteklosti že večkrat zanikal vsakršno vpletenost v kibernetske napade.