Vse kaže, da bo novi pakistanski premier Šebaz Šarif. Foto: AP
Vse kaže, da bo novi pakistanski premier Šebaz Šarif. Foto: AP

Pakistanska volilna komisija je po dveh dneh preštevanja glasov v nedeljo objavila uradne izide volitev. Največ poslanskih sedežev, 92 izmed 264, so zbrali neodvisni kandidati, ki jih podpira stranka zaprtega nekdanjega premierja Imrana Kana (PTI). Muslimanska liga (PML-N) trikratnega nekdanjega premierja Navaza Šarifa je osvojila 80 sedežev, Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija 54 sedežev, preostalih 34 poslanskih sedežev pa si je razdelilo enajst strank.

Zdaj sta oblikovanje koalicijskega zavezništva napovedala PML-N in PPP. Predstavnik PPP-ja je potrdil, da bo podprl Šarifovo stranko pri oblikovanju koalicijske vlade, saj se bo s tem končala politična negotovost. Skupaj bi omenjeni stranki imeli 134 sedežev, kar je dovolj za navadno večino v parlamentu.

Navaz Šarif je za mandatarja izbral svojega mlajšega brata Šebaza, oba pripadata isti stranki. Šebaz Šarif je tudi sam že bil premier, in sicer med aprilom in avgustom lani.

"Odločili smo se, da bomo skupaj oblikovali vlado, da bi Pakistan povlekli iz krize," je na skupni novinarski konferenci dejal sopredsedujoči PPP-ju, nekdanji predsednik države Asif Ali Zardari. Predtem je njegov sin in drugi vodja stranke PPP Bilaval Buto Zardari vztrajal, da bo podprl Šarifovo stranko, da bi dobili premierja, a da se sami vladi ne bodo pridružili.

PPP želi zdaj Zardarija znova spraviti do položaja predsednika države.

Politično preigravanje v Pakistanu je zasenčilo tudi težke gospodarske razmere, v katerih se je znašla država. Foto: Reuters
Politično preigravanje v Pakistanu je zasenčilo tudi težke gospodarske razmere, v katerih se je znašla država. Foto: Reuters

Kan zavrnil možnost vstopa v koalicijo

Vprašanje je, ali se bo s tem dejansko končala politična kriza v drugi največji muslimanski državi na svetu, v kateri živi 241 milijonov ljudi. Neodvisni kandidati, ki jih podpira zaprti nekdanji premier Imran Kan, so največja skupina, vendar sami ne morejo sestaviti vlade, saj so kandidirali kot posamezniki in ne kot stranka. Zavezništvo s PML-N-jem ali PPP-jem so izključili.

Šabaz Šarif je dejal, da so se pri oblikovanju vlade pripravljeni pogovarjati tudi s kandidati PTI-ja. "Pozabi in odpusti; odpusti in pozabi – pojdimo, združimo moči za boljše delovanje države," je dejal in dodal, da je treba pri tem ego pustiti ob strani.

Vendar pa je Kan med nastopom na sodišču v zaporu Adiala znova izključil možnost sodelovanja. "Ne bomo sedeli niti z PML-N niti s PPP," je povedal novinarjem, ki so poročali o njegovem zaslišanju v zaporu. Ob tem je napovedal, da bodo domnevno prirejanje volitev izpodbijali na vrhovnem sodišču.

PML-N in PPP sta leta 2022 že združila moči in s premierskega stolčka odstavila Kana. Ta v zaporu prestaja več kot dvajsetletno kazen zaradi obtožb o korupciji in razkritju tajnih dokumentov.