Foto: EPA
Foto: EPA

Na tisoče ljudi, ki so se pridružili IS-ju, in njihove družine so vse od poraza te teroristične skupine marca 2019 zaprti v sirskih taboriščih za pridržanje.

Avstralske ženske in otroci – žene, sinovi in hčerke mrtvih ali zaprtih borcev IS-ja – vse od takrat živijo v taboriščih za pridržanje al Hol in Roj na severovzhodu Sirije, ki ga nadzorujejo Kurdi. Združeni narodi so že pred časom opozorili, da bivanjske razmere v teh taboriščih mejijo na mučenje.

Usoda avstralskih državljanov je bila predmet ostrih razprav, pri čemer je konservativna opozicija v parlamentu trdila, da bi lahko predstavljali grožnjo za državno varnost. A ministrica za notranje zadeve Clare O'Neil je dejala, da je vlada pretehtala "vrsto varnostnih in družbenih" dejavnikov, preden je repatriacije odobrila.

"Odločitev za repatriacijo teh žensk in njihovih otrok je bila sklenjena na individualnih primerih po natančnem delu državnih varnostnih agencij," je povedala.

Poteza Avstralije sledi podobnim repatriacijam ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Nizozemske, Belgije, Velike Britanije in Kanade.

Avstralija je nazadnje repatriirala svoje državljane iz sirskega taborišča leta 2019, pod koalicijsko vlado Scotta Morrisona, ko so prepeljali domov osem otrok in vnukov ubitih islamskih borcev. Prva skupina je zapustila tabor Roj v četrtek in prečkala mejo v Irak, kjer so se vkrcali na polet za Sydney.

V skupini je bila tudi 31-letna Mariam Dabboussy, ki pravi, da jo je v potovanje v Sirijo prisilil njen zdaj že pokojni mož.

Po navedbah O'Neilove rešenim ženskam in otrokom nudijo "vso potrebno podporo". A liberalno-nacionalna opozicija pod vodstvom Petra Duttona je do repatriacijske sheme izrazito kritična, češ da ni v interesu države. Dutton izpostavlja, da so se ženske družile z "ljudmi, ki sovražijo našo državo, sovražijo naš način življenja". Premier Anthony Albanese pa pravi, da je prioriteta njegove vlade zagotoviti varnost državljanov.