Armenski premier Nikol Pašnjan je odstopil dobra dva meseca pred volitvami. Foto: EPA
Armenski premier Nikol Pašnjan je odstopil dobra dva meseca pred volitvami. Foto: EPA

"Danes odstopam s položaja premierja," je v videoprenosu prek Facebooka dejal Nikol Pašinjan in dodal, da bo do volitev opravljal tekoče posle premierja. Po njegovem odstopu so odstopili tudi vsi člani njegove vlade.

45-letni Pašinjan je napovedal, da bo na volitvah nastopil kot kandidat svoje stranke Družbena pogodba. "Če ljudje odločijo, da bi moral odstopiti kot premier, bom izpolnil njihovo željo, in če želijo, da nadaljujem delo premierja, bom prav tako izpolnil njihovo željo," je pripomnil.

Armenija je v politični krizi od poraza v oboroženem konfliktu z Azerbajdžanom za nadzor nad Gorskim Karabahom.

Večtedenski spopadi, v katerih je bilo ubitih okoli 6000 ljudi, so se končali novembra s podpisom mirovnega dogovora, s katerim je Armenija prepustila Azerbajdžanu velik del sporne pokrajine. Poraz proti bolje opremljeni azerbajdžanski vojski in podpis dogovora sta v Armeniji sprožila množične proteste.

Pašinjan, ki je podpisal mirovni dogovor, je dejal, da ni imel druge izbire, saj bi v nasprotnem primeru slabo oborožena armenska vojska utrpela še hujše izgube. Meni tudi, da so predčasne volitve najboljši način za izhod iz politične krize.