Maria Ressa pravi, da so očitki politično motivirani. Foto: Reuters
Maria Ressa pravi, da so očitki politično motivirani. Foto: Reuters

Gre za pomembno obsodbo, opozarjajo borci za človekove pravice, saj predstavlja nevarno erozijo svobode medijev in svobode govora pod predsednikom Rodrigom Dutertejem. 56-letna Maria Ressa je večkrat nagrajena novinarka, rojena na Filipinih, a je odraščala v ZDA in dolga leta delala za ameriški CNN. Med drugim jo je revija Time razglasila za eno od osebnosti leta 2018. Leta 2012 je Maria Ressa v domovini ustanovila spletni portal Rappler – enega redkih do oblasti kritičnih medijev na Filipinih.

Odkar je Rappler ostro kritiziral politiko populističnega predsednika Duterteja, vključno z njegovo krvavo vojno proti preprodajalcem mamil, ki je terjala na tisoče življenj, je postal tarča vrste različnih obtožb in kazenskih preiskav – tako zaradi domnevno lažnega poročanja kot zaradi očitkov o utaji davkov in kršitvah pravil glede tujega lastništva, piše BBC.

Na obsodbo mogoča še pritožba

Tokratno sojenje se je sicer nanašalo na pred osmimi leti objavljeno Rapplerjevo vest o poslovnežu Wilfredu Kengu in njegovih domnevnih povezavah s trgovino z ljudmi in mamili. Čeprav Ressova ni bila avtorica te zgodbe, je bila v skladu z zakonom iz leta 2012 – sprejetim le štiri mesece po omenjeni objavi zgodbe – obtožena spletnega klevetanja.

Sojenje, ki je odmevalo ne le doma, ampak tudi mednarodno, se je izteklo z obsodbo, na katero pa je še mogoča pritožba, in za zdaj ni popolnoma jasno, koliko let bo morala novinarka dejansko preživeti za zapahi. V skladu z odločitvijo sodnice Rainelde Estacio-Montesa lahko do končne odločitve tudi ostane na prostosti ob plačilu varščine. Enako velja za soobtoženega Ressove, nekdanjega novinarja Rapplerja in dejanskega avtorja omenjene vesti Reynalda Santosa.

"Svoboda medijev ne more biti uporabljena kot ščit"

Sodnica je svojo odločitev utemeljila z besedami, da dokazi, ki so bili predstavljeni na sodišču, na noben način ne potrjujejo Rapplerjevih obtožb na račun Kenga. Kot je dodala, svoboda medijev "ne more biti uporabljena kot ščit" pred obtožbami o klevetanju.

Ressova medtem zavrača vse očitke in vztraja, da so politično motivirani. Tudi po izreku obsodbe v Manili je bila odločena, da bo nadaljevala boj proti kratenju svobode medijev. Vsem sodržavljanom je sporočila, "da ne gre le za Rappler, ne gre le za nas, ampak gre za nas vse". Kot je poudarila, je namreč prav svoboda medijev "temelj vsake posamezne pravice", ki jo imajo kot filipinski državljani.