Razdejanje po eksploziji. Foto: Reuters
Razdejanje po eksploziji. Foto: Reuters

Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Kot so zapisali na omrežju Telegram, so njeni člani aktivirali bombo na maši.

Eksplozija je odjeknila med jutranjo katoliško mašo, ki je potekala v telovadnici univerze v Marawiju, glavnem mestu pokrajine Lanao del Sur.

Gre za največje muslimansko mesto na Filipinih, ki so ga leta 2017 pet mesecev oblegali islamistični uporniki, domnevno povezani s skupino Islamska država, v spopadih z varnostnimi silami pa je bilo ubitih več kot tisoč ljudi.

"Najostreje obsojam nesmiselna in najbolj gnusna dejanja, ki so jih zagrešili tuji teroristi," je predtem dejal Marcos po napadu. "Skrajneži, ki izvajajo nasilje nad nedolžnimi, bodo vedno obravnavani kot sovražniki naše družbe," je še dodal.

Eksplozijo je po navedbah filipinskih preiskovalcev verjetno povzročila granata ali doma narejeno eksplozivno sredstvo.

Kot je na novinarski konferenci dejal obrambni minister Gilberto Teodoro, so v napadu odkrili "močne znake tujega dejavnika", vendar ob tem ni želel navesti podrobnosti, da ne bi ogrozil preiskave.

Policijski poveljnik Allan Nobleza je povedal, da bi bil lahko napad delo skupine Daula Islamija-Maute, ki se je morda maščevala za smrt 11 njenih pripadnikov v spopadih s filipinsko vojsko prejšnji teden.

"Mogoče je, da je bilo to, kar se je zgodilo danes zjutraj, povračilni napad," je na novinarski konferenci povedal poveljnik oboroženih sil Romeo Brawner.

Današnje nedeljske maše so bile zaradi začetka adventa obiskane še bolj kot običajno na Filipinih, kjer je od 113 milijonov prebivalcev 80 odstotkov katoličanov.