FIlipinski šolarji se znova vidijo v živo. Foto: Reuters
FIlipinski šolarji se znova vidijo v živo. Foto: Reuters

Pouk v šolah je namreč več kot dve leti, torej od začetka svetovne zdravstvene krize, potekal izključno na daljavo. Zdaj so se učenci vrnili v učilnice, a še vedno morajo ves čas nositi zaščitne maske. Veljajo tudi drugi ukrepi, kot sta merjenje temperature in omejitev števila otrok v posameznem prostoru.

Šole imajo sicer različne režime. Okoli 24.000 javnih šol po državi, kar je malo manj kot polovica vseh, bo imelo pouk v živo vseh pet dni v tednu, v preostalih pa bo v veljavi kombinacija pouka v učilnicah in prek spleta najmanj do novembra. Takrat naj bi se vseh 27 milijonov šoloobveznih otrok dokončno vrnilo v šolske klopi.

Otroci morajo v razredu vzdrževati medosebno razdaljo. Foto: Reuters
Otroci morajo v razredu vzdrževati medosebno razdaljo. Foto: Reuters

"Dve leti smo čakali na dan, da se znova vidimo v živo. Tudi če bodo danes poplave, bomo ostali v razredih in se učili," je bila slikovita ena izmed učiteljic, ki ji je v razredu voda segala do gležnjev. Območje severno od prestolnice Manila so namreč prizadele hude poplave. "Ni mi mar za vodo. Tako sem vesela, da znova vidim otroke," je dodala.

Odrezani od sveta

Zaprtje šol na Filipinih je bilo med najdaljšimi na svetu. S ponovnim odprtjem so tako dolgo odlašali zaradi počasnega razdeljevanja cepiv in nedavnih volitev. Otrokom je izobraževanje oteževal slab dostop do medmrežja, saj petina izmed 110 milijonov gospodinjstev na Filipinih ni povezanih s spletom. Njihovo znanje je na nizki ravni, opozarjajo strokovnjaki.

Filipini so bili v času pandemije covida-19 ena najhuje prizadetih držav v jugovzhodni Aziji, saj je za to boleznijo umrlo okoli 50.000 ljudi, tri milijone pa je bilo okuženih, piše BBC.