Bajkonur uporablja Rusija za izstrelitve vesoljskega plovila Sojuz. Foto: EPA
Bajkonur uporablja Rusija za izstrelitve vesoljskega plovila Sojuz. Foto: EPA

V Kazahstanu je umrl francoski državljan, ki se je počutil slabo, medtem ko se je peš odpravil proti izstrelišču Bajkonur skupaj z drugim Francozom, je poročala ruska tiskovna agencija RIA in dodala, da je moški umrl zaradi dehidracije.

24-letni Francoz je pri izjemno visokih temperaturah in suhem zraku tri dni preživel v kazaški stepi, kjer je vesoljsko izstrelišče Bajkonur, ki ga ima v najemu Rusija. Moški je na širše ozemlje kozmodroma, ki redno privablja ekstremne turiste in avanturiste, nezakonito vstopil v spremstvu še enega Francoza.

Ruski preiskovalci trdijo, da sta se moška na območju, kamor je dostop mogoč le s posebnim pooblastilom, najmanj tri dni skrivala pred organi pregona. Preživelega 27-letnega Francoza so pridržali in nato v torek izpustili po zaslišanju na vojaškem sodišču v Bajkonurju.

Že večkrat zalotili nezakonite turiste

Bajkonur ima s svojimi številnimi zapuščenimi vesoljskimi relikvijami iz sovjetskega obdobja mitski status med ljubitelji t. i. urbexa, urbanega raziskovanja zapuščenih krajev, ki je pogosto nezakonito in povezano z velikim tveganjem.

Ruski predstavnik je povedal, da tovrstne "ekstremne turiste" na območju običajno zalotijo od dvakrat do trikrat na leto.

Med zadnjimi takimi primeri je bil popotniški bloger Benjamin Rich, ki ima na YouTubu več kot štiri milijone sledilcev. Spomladi 2022 je bil pridržan in kaznovan zaradi vstopa v Bajkonur, od koder je leta 1961 kot prvi človek v vesolje poletel Jurij Gagarin.

Čeprav je dostop do izstrelišča prepovedan in omejen, pa so turistom na voljo plačljivi ogledi izstrelitev vesoljskih plovil.