Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je četverico prijela v četrtek, kot so navedli, pa je pričakovati, da bodo v prihodnjih dneh prijeli še več ljudi.

Video o sramotnem dogodku, ki se je zgodil že maja, a se policija do zdaj nanj ni odzvala, je izzval ostre odzive in proteste, obsodila sta ga tudi indijski premier Narendra Modi in vrhovno sodišče.

Policija je bila deležna kritik, ko se je izkazalo, da se je napad na ženski, ki sta pripadnici plemena Kuki, zgodil že maja, a se kljub prijavi na policijo ni zgodilo nič. Šele objava videa je spodbudila oblasti, da so začele preiskavo.

Ena od napadenih žensk je dejala, da jih je policija predala združbi, ki je izvedla nasilje nad njimi, gre za člane večinskega plemena Meitei.

Ko se je razširila novica o prijetju četverica, je skupina žensk, ki so tudi pripadnice plemena Meitei, zažgala dom glavnega osumljenca.

Danes se je v prestolnici zvezne države Manipur zbralo več sto žensk, ki so protestirale zaradi nasilnega napada. Indijski premier Modi je dejal, da je "celotno državo sram" zaradi incidenta, ki se je zgodil ženskam. Glavni osumljenec je bil prijet v četrtek nekaj ur po tem, ko je premier Narendra Modi napad obsodil kot "sramoten" in obljubil stroge ukrepe.

Aretirali so še tri druge, policija pa je izsledila še najmanj 30 drugih, vpletenih v zločin. "Lokalne ženske so metale kamenje in zažgale nekatere dele hiše, ki pripada glavnemu obtoženemu v vasi," je povedal Hemant Pandey, višji policijski uradnik v prestolnici zvezne države Imphal.

V pritožbi, ki je bila na policijo vložena maja, je navedeno, da je oborožena združba napadla več hiš v vasi v okrožju Kangpokpi in jih do tal požgala, preden je napadla pripadnike plemena Kuki. Člani združbe so nato spolno napadli dve ženski, stari 21 in 19 let, ki so ju predtem prisilili, da sta nagi hodili naokrog.

Napad so žrtve prijavile maja, ko je bila država priča intenzivnim etničnim spopadom. Povod za spopade je bil sodni nalog, da mora vlada razmisliti o razširitvi posebnih ugodnosti, ki jih uživa plemensko ljudstvo Kuki, tudi na večinsko prebivalstvo Meitei. Od izbruha nasilja je bilo ubitih najmanj 125 ljudi, več kot 40.000 pa jih je zapustilo svoje domove.

Na proteste so v več delih Indije pozvale skupine za človekove pravice, ki so zahtevale pravico in hitro preiskavo zadnjega incidenta, da bi sprožile vprašanja o varnosti žensk v državi. "Radi bi vedeli, zakaj policija ni ukrepala hitro, ko je vedela, da so bile ženske v Manipurju posiljene in razkazovane gole," je dejala Radhika Burman, študentka v vzhodnem mestu Kolkata, ki je v četrtek vodila javne demonstracije.