Hilaree Nelson s svojim partnerjem Jimom Morrisonom. Foto: AP
Hilaree Nelson s svojim partnerjem Jimom Morrisonom. Foto: AP

Morrison je vse od izginotja vodil iskalno akcijo.

Danes zjutraj so s helikopterjem na nadmorski višini približno 6200 metrov le našli pogrešano Hilaree Nelson. "Vrnili so se na isto območje in našli njeno truplo. Zdaj so odleteli v Katmandu," je za AFP povedal Jiban Ghimire iz Shangri-La Nepal Trek, ki je organiziral odpravo v nepalski Himalaji.

Američanka naj bi po predhodnih poročilih padla v razpoko v ledeniku, in sicer le 15 minut po tistem, ko je osvojila 8163 metrov visoki vrh. Zdrsnila naj bi ji smučka.

49-letno Nelson je njen pokrovitelj, The North Face, opisal kot "najplodnejšo alpinistično smučarko svoje generacije". Pred desetletjem je postala prva ženska, ki je v 24 urah dosegla vrh tako najvišje gore na svetu, Everesta, kot sosednjega vrha Lotse.

Leta 2018 se je vrnila na Lotse in opravila prvi smučarski spust z gore, kar ji je prineslo nagrado National Geographic za pustolovko leta.

V objavi na Instagramu prejšnji teden je Hilaree Nelson povedala, da je bil njen zadnji vzpon zelo zahteven zaradi "nenehnega dežja" in nevarnih razmer.

Zahtevne razmere v Himalaji

Razmere v Himalaji so zdaj zelo zahtevne. Stalni dež in sneg sta bila izziv za 404 plezalce, ki so letos poskušali doseči vrh Manasluja.

Istega dne, ko se je ponesrečila Nelson, se je z Manasluja med baznimi tabori 3 in 4 sprožil snežni plaz, pri čemer je umrl nepalski plezalec Anup Rai, poškodovanih je bilo še 12 drugih plezalcev.

Nelson in Rai sta prvi potrjeni žrtvi jesenske plezalne sezone v Nepalu.