Hongkong je spet del Kitajske od leta 1997. Pred tem je bil britanska kolonija. Foto: Reuters
Hongkong je spet del Kitajske od leta 1997. Pred tem je bil britanska kolonija. Foto: Reuters

Predlog je razjezil kritike v finančnem središču, ki se bojijo, da bi se ukrep lahko uporabljal za spodkopavanje svobode izražanja v mestu, poroča Al Džazira.

Voditelji kitajske komunistične stranke si v nekdanji britanski koloniji, ki je postala spet del Kitajske leta 1997, prizadevajo okrepiti občutek pripadnosti Kitajski v času povečane napetosti med aktivisti za demokracijo in političnimi silami, zvestimi Pekingu. Nekateri v Hongkongu ob tem zagovarjajo tudi neodvisnost od Kitajske.

Predlog zakona naj bi bil brez težav potrjen, ko bo zakonodajni svet o njem glasoval, predvidoma sredi leta. Opozicija namreč nima dovolj sedežev, da prepreči uveljavitev tovrstne zakonodaje.

Poleg do triletne zaporne kazni predlog predvideva tudi finančno kazen do 50.000 hongkonških dolarjev (okoli 5.600 evrov) za ljudi, ki bi bili javno in namerno nespoštljivi do himne.

Obvezno znanje himne za otroke

Zakon bi veljal tudi šolske otroke, vključno z učenci mednarodnih šol, ki se bodo morali naučiti himno.

Peking ne dopušča pozivov k neodvisnosti. Foto: Reuters
Peking ne dopušča pozivov k neodvisnosti. Foto: Reuters

36-letni srednješolski učitelj Simon Hung je dejal, da bi morali biti učitelji zaskrbljeni zaradi predloga zakona. "Če vladi dopustimo, da sprejme zakon, ki bi učiteljem naročil, kaj naj učijo, bo šlo tokrat resda za državno himno, naslednjič pa morda za kaj drugega."

Vzklikanje med himno na nogometnih tekmah je postalo v Hongkongu v zadnjih letih oblika političnega protesta, s katerim mladi izražajo svoje nezadovoljstvo zaradi vse večjega vpliva Pekinga.

Hongkong se je leta 1997 vrnil Kitajski v okviru gesla "ena država, dva sistema", ki je mestu obljubljal visoko stopnjo avtonomije in svobodo izražanja.

"Hongkonžani, ne Kitajci"

Peking pa ne dopušča pozivov k neodvisnosti Hongkonga, ki ga obravnava kot neodtujljiv del države. Številni mladi so medtem vse bolj jezni zaradi vloge Pekinga, ki mu očitajo vdor v kulturo in avtonomijo mesta. Al Džazira navaja nogometnega navijača, ki je dejal, da nimajo nikakršnega občutka pripadnosti Kitajski. "Celo ljudje, ki so rojeni po letu 1997, se čutijo Hongkonžane, ne pa Kitajce."

Na Kitajskem sicer že od leta 2017 velja zakon, ki prepoveduje nespoštljiv odnos do himne. O podobnem ukrepu pa razmišljajo tudi v Macauu, kitajskem posebnem administrativnem območju.