Protestniki se z dežniki, maskami in čeladami gradbincev branijo pred vodnimi topovi in z maskami pred solzivcem. Foto: Reuters
Protestniki se z dežniki, maskami in čeladami gradbincev branijo pred vodnimi topovi in z maskami pred solzivcem. Foto: Reuters

Na ulicah okoli hongkonške vlade se je zbralo več tisoč večinoma mlajših protestnikov, ki so zaprli ulice pred vladnimi poslopji in na cestah postavili barikade. "Ne bomo odšli, dokler ne prekličejo zakona," je za Reuters dejal eden izmed njih.

Protesti so bili sprva mirni, nato pa so protestniki poskusili vdreti v stavbo zakonodajne skupščine in druge vladne prostore. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec in jih pozvala, naj odidejo.

V Hongkongu prestavili drugo branje spornega zakona

Izbruhnili so spopadi in pretepi - protestniki so na policijo metali opeke in druge predmete, policija je uporabila palice in vodne topove. Po poročanju BBC-ja so na protestnike streljali tudi z gumijastimi naboji. Po uradnih podatkih je bilo v nemirih ranjenih 27 ljudi starih med 15 in 66, pri čemer sta dva človeka težje ranjena.

Po šokantnih prizorih nasilja je hongkonška vlada ukazala za četrtek zaprtje nekaterih vladnih ustanov in javnih storitev. V središču mesta so zaprli postajo Admiralty, ki leži v poslovnem središču, kjer je bilo središče protestov. Ulice so nastlane s smetmi, polomljenimi dežniki, zaščitnimi maskami in odvrženimi zaščitenimi čeladami, ki so jih uporabljali pretežno mladi protestniki. V protiizgredniško opravo napravljena policija zaseda središče Hongkonga, kjer pa vsaj dopoldne ni bilo več videti protestnikov.

Nasilni protesti v Hongkongu

Vlada vztraja pri zakonu

Zakonodajna skupščina je branje prestavila na "poznejši čas", a vlada kljub pritiskom ulice sicer še vedno vztraja pri uvedbi zakona o izročanju osumljencev Kitajski. Zadnje glasovanje je predvideno za 20. junij.

Gre za drugi protestni zbor proti zakonu – v nedeljo se je na ponekod nasilnih protestih po navedbah organizatorjev zbralo več kot milijon ljudi. Policija sicer številko postavlja na 240.000. V vsakem primeru gre za ene največjih protestov po umiku britanskih oblasti in prehodu pod Kitajsko leta 1997.

Načelo "ena država, dva sistema" Hongkongu zagotavlja avtonomnost in neodvisen pravosodni sistem.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam zagotavlja, da bi imel Hongkong še naprej zadnjo besedo glede izročanja in bi zakon izvajal v skladu s spoštovanjem človekovih pravic.

Nasprotniki zakona svarijo pred obračunavanjem s kritiki

Na ulicah se je v sredo zbralo na desettisoče ljudi, ki nasprotujejo spornemu zakonu o izročitvi Kitajski. Foto: EPA
Na ulicah se je v sredo zbralo na desettisoče ljudi, ki nasprotujejo spornemu zakonu o izročitvi Kitajski. Foto: EPA

Nasprotniki zakona svarijo, da bi zakon oblastem v Pekingu omogočil pregon političnih nasprotnikov in kritikov oblasti. Opozarjajo na samovoljne aretacije in metode mučenja za pridobivanje priznanj v kitajskem pravosodnem sistemu, poroča BBC.

V celinskem delu Kitajske o protestih v Hongkongu ne poročajo. Na kitajskem družabnem omrežju Weibo je pod geslom Hongkong na prvem mestu novica o nedavnem turnirju v namiznem tenisu.