Založniki so pisali o zasebnem življenju vodilnih politikov v kitajski komunistični partiji. Foto: AP
Založniki so pisali o zasebnem življenju vodilnih politikov v kitajski komunistični partiji. Foto: AP

Kot se je pozneje izkazalo, je bila peterica zaradi objavljanja literature o življenju politične elite kitajske komunistične partije odvedena na Kitajsko.

Četverico so pozneje izpustili, Gui pa je bil obsojen na dve leti zapora po priznanju udeleženosti v prometni nesreči s smrtnim izidom pred več kot desetletjem. Po mnenju zagovornikov so kitajske oblasti priznanje izsilile.

Le nekaj mesecev po odsluženi kazni so založnika s švedskim državljanstvom znova aretirali februarja 2018, ko je v družbi dveh švedskih diplomatov potoval v Peking.

Sorodna novica Skrivnostna izginotja kritičnih založnikov v Hongkongu

Deset let zapora zaradi sodelovanja z obveščevalci

Kitajsko sodišče v mestu Ningbo je zdaj sporočilo, da je Gui obsojen na deset let zapora zaradi "nezakonitega zagotavljanja podatkov tujim obveščevalcem", poroča BBC.

Sodišče je ob tem sporočilo, da so Guiju leta 2018 vrnili kitajsko državljanstvo in s tem odvzeli švedsko. Peking namreč dvojnih državljanstev ne priznava.

Švedska zahteva dostop do svojih državljanov

Švedska zunanja ministrica Ann Linde je kmalu po razsodbi Peking pozvala k izpustitvi "švedskega državljana". "Nismo imeli dostopa do sojenja. Zahtevamo Guijevo izpustitev in dostop do svojih državljanov za zagotavljanje konzularne podpore," je tvitnila ministrica.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je ob tem sporočil, da so zaradi izbruha novega koronavirusa začasno ustavili vse konzularne dogovore, ki jih bodo obnovili po koncu zdravstvene krize, navaja Reuters.

Guijeva hčerko naj bi prisilili v dogovor

Švedska je lani iz Kitajske odpoklicala veleposlanico Anno Lindstedt, potem ko so jo obtožili, da je posredovala pri pogovorih med Guijevo hčerko Angelo in dvema kitajskima poslovnežema.

Angela Gui trdi, da sta jo poslovneža prisilila v dogovor, po katerem naj bi njen oče na sodišču dobil nekaj let zapora, v zameno pa naj bi prenehala z vso medijsko pozornostjo okoli primera.