Policija je uporabila vodne topove. Foto: Reuters
Policija je uporabila vodne topove. Foto: Reuters

Do uporabe gumijastih nabojev je danes prišlo v prestolnici Nepjido, kjer so oblasti predtem proti protestnikom uporabile tudi vodne topove. Eden od prebivalcev je za AFP dejal, da so "najprej dvakrat ustrelili v zrak, potem pa so na protestnike streljali z gumijastimi naboji".

V Jangonu so se protestniki med drugim zbrali pred sedežem Narodne lige za demokracijo (NLD), ki jo vodi po udaru priprta voditeljica Aung San Su Či. Protestniki so nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo "Hočemo svojo voditeljico" in "Konec vojaški diktaturi".

Hunta je zaradi širjenja protestov razširila prepoved zbiranja. Tako je zdaj prepovedano združevanje več kot 5 ljudi, v veljavi pa je tudi policijska ura. To velja za največje mesto Jangon, Nepjido in še več mest v več regijah, je na Facebookovem profilu sporočila hunta. Vodja hunte general Min Aung Hlaing je posvaril, da ni nihče nad zakonom.

Vodja hunte napovedal vzpostavitev pristne demokracije

Vodja hunte je predtem v prvem televizijskem nagovoru po državnem udaru v ponedeljek sicer vztrajal, da je bil prevzem oblasti upravičen zaradi volilne prevare. Zagotovil je, da bo vojska držala obljubo in znova vzpostavila demokracijo, ki bo "pristna in disciplinirana". Zagotovil je tudi, da bodo stvari zdaj drugačne kot med prejšnjo skoraj 50-letno vojaško vladavino, ki se je končala leta 2011. "Ko bodo naloge med izrednim obdobjem opravljene, bodo potekale svobodne in pravične večstrankarske splošne volitve v skladu z ustavo," je dejal general.