Kan je bil na položaju od leta 2018. Foto: EPA
Kan je bil na položaju od leta 2018. Foto: EPA

Do glasovanja je prišlo po polnoči. Opozicijske stranke so predlog za glasovanje vložile že prejšnji teden, a je Kan prek predsednika države Arifa Alvija dosegel razpustitev parlamenta.

Novo glasovanje pa je omogočila odločitev vrhovnega sodišča, ki je razsodilo v korist opozicijskih strank in ugotovilo, da je Kan s preprečevanjem glasovanja ravnal protiustavno. Za nezaupnico je glasovalo 174 od 342 poslank in poslancev.

Parlament se bo spet sestal v ponedeljek, ko bo glasoval o novem premierju, ki bo na oblasti do oktobra 2023, ko so predvidene naslednje volitve.

Vodja opozicije Šebaz Šarif je po glasovanju sporočil, da sta Pakistan in parlament "končna osvobojena resne krize", poroča BBC.

Kan medtem napoveduje, da ne bo priznal vlade, ki bi jo sestavila opozicija. Trdi, da je njegova odstavitev plod zarote ZDA, ker jih ni hotel podpreti glede Rusije in Kitajske, a za to ni predstavil dokazov.

Washington sporoča, da v Kanovih obtožbah o zaroti za njegovo odstavitev "ni resnice".

Kan je večkrat dejal, da pakistanske opozicijske stranke sodelujejo s tujimi državami.

Kan, nekdanji kapetan pakistanskega moštva v kriketu, je prišel na premierski položaj leta 2018 z obljubami o boju proti korupciji in izboljšanju gospodarstva. A teh obljub po poročanju BBC-ja ni izpolnil, država pa se spopada s finančno krizo.

Kan naj bi na oblast prišel s podporo vojske, opazovalci pa zdaj pravijo, da sta se zdaj razšla.