Indija in Mjanmar si delita mejo v dolžini 1643 kilometrov. Foto: Reuters
Indija in Mjanmar si delita mejo v dolžini 1643 kilometrov. Foto: Reuters

Oblasti v New Delhiju so že v začetku leta sporočile, da bodo končale več desetletij trajajočo politiko brezvizumskega gibanja za prebivalce obmejnih območij v nestabilnem Mjanmaru, s čimer želijo ohraniti demografsko strukturo svojih severovzhodnih regij in okrepiti nacionalno varnost.

Indijski zvezni notranji minister Amit Shah je takrat napovedal, da bodo ogradili mejo z Mjanmarom tako, kot so jo z Bangladešem, ki je celo dvakrat daljša.

Od vojaškega udara v Mjanmaru leta 2021 je na tisoče civilistov in na stotine vojakov zbežalo čez mejo v sosednje indijske zvezne države, kjer si ljudje na obeh straneh delijo etnične in družinske vezi. Množičen prihod pribežnikov je povzročil skrbi v New Delhiju, kjer se bojijo širjenja etničnih napetosti in konfliktov iz Mjanmara v Indijo.

Nekateri člani indijske vlade so prav prepustnost meje okrivili za stopnjevanje napetosti v nemirni severovzhodni indijski državi Manipur, ki meji na Mjanmar in kjer so že skoraj leto dni priča državljanski vojni podobnim razmeram zaradi spora med dvema etničnima skupinama, od katerih je ena povezana z mjanmarsko etnično skupino Chin.

Odbor, v katerem sedijo visoki predstavniki indijskih oblasti, se je strinjal, da bodo hkrati z ograjo vzdolž nje zgradili tudi ceste in še 1700 dovoznih cest, ki bodo mejo povezale z vojaškimi oporišči.

Indija upa, da bo z ograjo na meji uspešneje zaustavila nezakonite migracije, tihotapljenje mamil, orožja in ponaredkov ter čezmejnega kriminala.