Pred templjem že več dni potekajo spopadi med konservativnimi hindujci in policijo. Foto: Reuters
Pred templjem že več dni potekajo spopadi med konservativnimi hindujci in policijo. Foto: Reuters

Vstop dveh žensk v svetišče Sabarimala v zvezni državi Kerala je v sredo izzval nasilne spopade med zagovorniki in nasprotniki vstopa žensk v to stavbo.

Vse ženske, tudi tiste med 10. in 50. letom, lahko v tempelj vstopajo od septembrske odločitve vrhovnega sodišča. Sodniki so takrat razsodili, da je prepoved vstopa ženskam v letih, ko imajo menstruacijo, nezakonita.

Več kot 600 ljudi v priporu

Vstop žensk v svetišče je v več krajih zvezne države izzval proteste in spopade med obema stranema, med drugim pred parlamentom v glavnem mestu Thiruvananthapuramu. Nasilne spopade je policija zaustavila s solzivcem in vodnimi topovi. Pričakujejo, da se bodo protesti še nadaljevali, čeprav so shode v mestih Palakkad in Kasargod prepovedali.

Do sedaj so aretirali že več kot 750 ljudi, od tega jih je 600 v začasnem priporu.

Protesti proti ženskam v Kerali

Ženski sta sicer v svetišče Sabarimala v policijskem spremstvu vstopili v sredo tik pred zoro in odšli neopaženi. Pri tem sta obšli zaporo okoli templja, ki so jo tja postavili nasprotniki odločitve sodišča.

"Policija mora zaščititi vsakogar"

Svetišče Sabarimala je že nekaj časa v središču obračuna med razjarjenimi tradicionalisti, ki podpirajo dolgoletno prepoved, ter aktivistkami, katerim so že večkrat preprečili vstop v svetišče, in njihovimi podporniki. Prvi minister zvezne države Kerala Pinaraji Vidžajan (Pinarayi Vijayan) je dejal, da je policija dolžna nuditi zaščito vsakomur, ki želi vstopiti v svetišče.