Meja v Himalaji že več desetletij občasno poskrbi za napetosti med Indijo in Kitajsko. Foto: Reuters
Meja v Himalaji že več desetletij občasno poskrbi za napetosti med Indijo in Kitajsko. Foto: Reuters

Kitajski zunanji minister Vang Ji in njegov indijski kolega Subrahmanjam Džajšankar sta v četrtek ob robu srečanja zunanjih ministrov Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v ruski prestolnici oblikovala dogovor, potem ko sta si državi vzajemno očitali izzivanja na meji.

Indijska stran je na srečanju v Moskvi izrazila močne pomisleke glede številnih kitajskih vojakov na meji. Velikost enote naj bi kršila dogovor iz 90. let prejšnjega stoletja in Kitajska nima utemeljenega razloga, da bi tam namestila toliko vojakov, so ob povzemanju diplomatskih virov poročali indijski mediji. Indija ne bo trpela kitajskih poskusov spreminjanja meje, so še pisali.

"Sodelovanje, ne konfrontacija"

Po besedah kitajskega ministra so odnosi med državama spet na razpotju, je pa po njegovem normalno, da med velikimi sosedami obstajajo različna stališča. "Kar trenutno potrebujeta Kitajska in Indija, je sodelovanje, ne konfrontacija, tako kot obojestransko zaupanje, ne sumničavost," je povedal Vang.

Vang je še zagotovil, da je pomembno zagotoviti stabilnost odnosov in ustaviti incidente na meji. To vključuje tudi umik vojakov in orožja, s katerimi so šli čez določeno mejo.

Leta 1962 zaradi meje izbruhnila vojna

Državi sta v sporu glede himalajskega dela meje, ki skupaj meri 3500 kilometrov. Zaradi meje je leta 1962 vzplamtela tudi vojna in državi sta se odtlej zapletli v več sporov, za napetosti pa krivita druga drugo. Obe sta od junijskih spopadov na območje v Himalaji napotili na tisoče vojakov.