V Indiji imajo zaradi velikega števila umrlih težave v krematorijih, zaradi česar so začasne krematorije postavili tudi na parkiriščih. Foto: EPA
V Indiji imajo zaradi velikega števila umrlih težave v krematorijih, zaradi česar so začasne krematorije postavili tudi na parkiriščih. Foto: EPA

V državi z 1,3 milijarde prebivalci so v zadnjem dnevu poročali o nekaj manj okuženih, 392.488, v primerjavi s soboto, ko so potrdili 401.993 novih okužb z novim koronavirusom.

Od začetka epidemije so v Indiji potrdili 19,5 milijona okužb, umrlih s covidom-19 pa 215.542. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi bile lahko številke veliko višje.

V New Delhiju, ki ima več kot 20 milijonov prebivalcev, bodo zaradi širjenja okužb ustavitev javnega življenja podaljšali do 10. maja, je sporočil guverner Arvind Kejriwa; po podatkih ministrstva za zdravje so v soboto potrdili 27.000 novih okužb.

Grozljive posledice epidemije v Indiji

Še vedno primanjkuje kisikovih bomb in postelj v bolnišnicah

Tako kot drugje po državi tudi v New Delhiju epidemijo spremlja drastično pomanjkanje bolniških postelj, zdravil in opreme za dovajanje kisika, številni umirajo brez zdravniške oskrbe. Mnoga pokopališča so polna, krematoriji pa delajo neprekinjeno in sežigajo trupla celo na odpadih in parkiriščih.

Zaradi grozljivih razmer, s katerimi se soočajo v Indiji, so številne države, med njimi ZDA, Rusija in Velika Britanija, poslale pomoč, med drugim opremo za dovajanje kisika, obrazne maske in cepiva. Pomoč je v soboto in danes prispela tudi iz Francije in Nemčije.

Po uradnih podatkih indijskih oblasti so v državi samo aprila potrdili sedem milijonov novih okužb.