Na protestih sodeluje več kot 200 sindikatov. Foto: EPA
Na protestih sodeluje več kot 200 sindikatov. Foto: EPA

Premier Narendra Modi se pred prihodnjimi volitvami, na katerih si obeta tretjo izvolitev, želi izogniti protestom. Kmetje so namreč veliko volilno telo, ki sicer ne voli enotno, vendar ima velik vpliv na podeželju, kjer živi večina Indijcev.

Kmetje, večina jih je iz pokrajine Pandžab, pravijo, da hočejo mirno doseči New Delhi, a jim policija to preprečuje. Na protestih sodeluje več kot 200 kmetijskih sindikatov.

"Protestirali bomo mirno, naš cilj je, da vlada prisluhne našim zahtevam," je dejal vodja enega od sindikatov. Policija je prepovedala večje shode v mestu in okolici ter izklopila internetne storitve. Policija je protestnike obmetavala s solzivcem z brezpilotnimi letalniki. "Solzivec je deževal ves dan," je poročal BBC-jev novinar. Nekateri kmetje so v odgovor policijo obmetavali s kamenjem.

Pogovori do zdaj neuspešni

New Delhi je obdan z ograjo in bodečo žico. Foto: EPA
New Delhi je obdan z ograjo in bodečo žico. Foto: EPA

Dva kroga pogovorov med voditelji kmetijskih sindikatov in zveznimi ministri do zdaj nista prinesla rešitve.

Vodje kmetijskih sindikatov zahtevajo višjo odkupno ceno za pridelke. Vlada namreč vsako leto določi minimalne cene za več kot 20 pridelkov, vendar državne agencije pozneje odkupijo le riž in pšenico, od česar ima korist le sedem odstotkov kmetov.

Državne agencije z nakupom žita ustvarijo rezervo za izvajanje največjega programa pomoči v hrani na svetu, v okviru katerega je 800 milijonov Indijcev upravičenih do brezplačnega riža in pšenice.

Modijeva vlada se je v preteklosti že spopadala z zahtevami kmetov. Leta 2020 je na protestih, ki so trajali eno leto, umrlo več deset ljudi, kmetje pa so vlado po enoletnem protestiranju prisilili, da je razveljavila zakone o deregulaciji trgov.

Vlada je leta 2021 po koncu protestov obljubila, da bo poiskala način za subvencioniranje vseh pridelkov, vendar ji kmetje očitajo, da je prepočasna. Strokovnjaki za kmetijstvo po drugi strani trdijo, da je odkup vseh kmetijskih proizvodov po minimalnih cenah ekonomsko neupravičen.

Sorodna novica Bruselj nekoliko popustil evropskim kmetom, a ti še naprej protestirajo v več mestih

Kmetje vladi očitajo zapostavljanje podeželja

Protesti indijskih kmetov sovpadajo s protesti njihovih evropskih kolegov, vendar se njihove skrbi razlikujejo. Oboje skrbijo naraščajoči stroški pridelave, vendar evropski kmetje protestirajo proti regulacijam EU-ja, indijske pa skrbijo minimalne odkupne cene.

Kmetje tudi želijo, da vlada izpolni svoje obljube o razvoju kmetijstva in podeželja, saj so stroški pridelave narasli, dohodki pa ostajajo nespremenjeni. Modijeva vlada se je namreč leta 2016 zavezala, da bo povečala naložbe v razvoj podeželja in do leta 2022 podvojila prihodke kmetov.

Od vlade so tudi zahtevali, naj ukrepa proti zveznemu ministru, čigar sin je bil aretiran med protesti leta 2021 zaradi obtožb, da je povozil in ubil štiri kmete, ki so protestirali.

Kmetje imajo čas na svoji strani, saj bodo pšenico poželi šele čez en mesec. Poleg tega so se na prejšnjih protestih naučili postavljati šotorske tabore ob avtocestah, ki jim omogočajo sočasno protestiranje in pobiranje pridelkov.

Kmetje po svetu nadaljujejo proteste