Letalo je padlo v morje okoli 15 kilometrov od obale. Foto: Reuters
Letalo je padlo v morje okoli 15 kilometrov od obale. Foto: Reuters
Reševalci so razbitine in predmete z letala našli v morju pri Karawangu v pokrajini Zahodna Java, okoli 70 kilometrov zahodno od Džakarte. Foto: Reuters
Reševalci iščejo morebitne preživele. Foto: Reuters
Oblasti o nesreči obveščajo pretresene svojce potnikov. Foto: Reuters
Huda letalska nesreča v Indoneziji

Skoraj novo potniško letalo boeing 737 MAX 8 letalske družbe Lion Air je stik s kontrolo poletov na letališču izgubilo 13 minut po vzletu ob 6.20 po krajevnem času.

Pilot poleta JT610, ki je bil namenjen v eno uro oddaljeni Pangkal Pinang, naj bi zaprosil, da se vrne na letališče v Džakarto. Približno 15 kilometrov od obale je letalo padlo v morje, od 30 do 40 metrov globoko.

"Predvidevam, da je mrtvih vseh 189 ljudi, ki so bili na krovu letala, trupla, ki so jih našli, niso bila več nedotaknjena, saj je minilo že več ur od nesreče," je dejal vodja reševalcev Bambang Suryo Aji. "Preiskali smo celotno območje, preživelih nismo našli," je dejal predstavnik nacionalnega reševalnega urada Muhammad Syaugi, ki je potrdil, da so našli dele trupel.

Pilot omenjenega letala je bil po navedbah letalske družbe Lion Air izkušen, za sabo je imel več kot 6.000 ur letenja. Samo letalo je bilo novo, izdelano letos, družba pa ga je uporabljala od 15. avgusta.

Letalo je imelo v času nesreče na krovu 189 potnikov in članov posadke. Reševalci so 30 metrov od obale našli predmete, kot so rešilni jopiči, slušalke. Na letalu je bilo najmanj 23 vladnih predstavnikov.

737 MAX 8 je eden od najnaprednejših potniških letal družbe Boeing. MAX je četrta generacija priljubljenega modela 737 in po navedbah BBC-ja trenutno najhitreje prodajano Boeingovo letalo v zgodovini. Trenutno so štiri različice - Max 7, Max 8, Max 9 in Max 10. Max 8 je v uporabi od leta 2016.

Tehnične težave letala
Direktor Lion Air Group Edward Sirait je novinarjem povedal, da je imelo letalo tehnične težave na zadnjem poletu z Balija v Džakarto, da pa so težave rešili. Več o težavah letala ni povedal, dodal je le, da noben drug model tega letala nima podobnih težav. "Družba Lion ima 11 letal boeing 737 Max 8 in še nobeno ni imelo zasilnega pristanka," je še dejal Sirait.

Vodja indonezijskega odbora za varnost v prometu za zdaj ni mogel potrditi vzroka nesreče, zato bo treba počakati na analizo črnih skrinjic, saj so posnetki iz pilotove kabine znani.

Leta 1999 ustanovljeni Lion Air je največja indonezijska nizkocenovna letalska družba, ki leti znotraj države, pa tudi v drugih državah Jugovzhodne Azije, Avstraliji in na Bližnjem vzhodu. Leta 2013 je njegovo letalo Boeing 737 s 100 ljudmi na krovu ob pristanku na Baliju padlo v morje, pri čemer pa ni bilo žrtev.

Huda letalska nesreča v Indoneziji