Napadi so pretresli Šrilanko in svet. Foto: Reuters
Napadi so pretresli Šrilanko in svet. Foto: Reuters

"Indija čuti solidarnost z ljudmi Šrilanke. V mislih sem z družinami žrtev, v molitvah pa z ranjenimi," je sporočil indijski premier Narendra Modi, ki je naglasil, da v tistem delu sveta "ni prostora za takšno barbarstvo", kot je bil današnji napad.

Solidarnost Šrilanki "na ta črni dan" je izrekel tudi afganistanski predsednik Ašraf Gani. Napadi na vernike so grozljivi, je dodal.

"To je napad na celotno človeštvo," pa je prav tako na Twitterju zapisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in izrekel sožalje v imenu Turčije. Zunanji minister te države Mevlüt Cavusoglu je dodal, da je današnji napad prav tako strahopeten, kot je bil napad na mošeji v novozelandskem Christchurchu sredi marca. "Terorizem nima vere, nacionalnosti ali geografske opredelitve," je zapisal.

Šrilanške oblasti eksplozije obravnavajo kot terorizem. Najmanj 156 mrtvih.

Britanska premierka Theresa May je izrekla sožalje žrtvam. "Moramo biti složni in zagotoviti, da nikomur ne bo treba verovati v strahu," je zapisala na Twitterju.

Predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja je napad pretresel, vsem Šrilančanom je izrekel sožalje. "Pripravljeni smo pomagati," je zagotovil.

Novice iz Šrilanke so pretresle tudi Nemčijo, je dejal nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je dodal, da ga boli, da se na velikonočno nedeljo doživi toliko sovraštva. "Velika noč je praznik ljubezni, ki nas uči, da sovraštvo z naše strani ne more biti rešitev," je zapisal na Twitterju.

Kot grozljiv zločin je eksplozije obsodil izraelski predsednik Ruven Rivlin. "Napad na eno od religij je napad na nas vse," je sporočil.

Šrilanko je pretreslo osem eksplozij v cerkvah in hotelih, ki so po zadnjih podatkih zahtevale najmanj 158 žrtev, med njimi je najmanj 35 tujcev. Več sto ljudi je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju.