Prvi odmerek cepiva Pfizerja in BioNtecha je pred televizijskimi kamerami prejelo 12 zaposlenih v bolnišnici v Tokiu. V tej bolnišnici bodo cepili še 800 zaposlenih. Foto: EPA
Prvi odmerek cepiva Pfizerja in BioNtecha je pred televizijskimi kamerami prejelo 12 zaposlenih v bolnišnici v Tokiu. V tej bolnišnici bodo cepili še 800 zaposlenih. Foto: EPA

Japonski premier Jošihide Suga je priznal, da je na Japonskem v primerjavi z drugimi državami trajalo kar nekaj časa, da so začeli cepiti. "A danes vendarle začenjajo in odgovornost vlade je, da zagotovi ustrezno okolje, da bo lahko cepljenih veliko Japoncev," je dejal.

Prvi cepljeni zaposleni v zdravstvu in starejši

Strategija Japonske pri cepljenju se ne razlikuje od drugih držav: med prvimi bo cepljenih okoli 40.000 zdravstvenih delavcev po vsej državi, pri čemer bodo na 20.000 spremljali morebitne učinke in reakcije po prejetih dveh odmerkih cepiva; drugi odmerek cepiva bodo prejeli tri tedne po prvem.

Marca bo sledilo cepljenje okoli 3,7 milijona zdravstvenih delavcev po vsej državi, cepljenje približno 36 milijonov starejših od 65 let naj bi se začelo aprila.

Program cepljenja bodo nato razširili na tiste, ki imajo druge zdravstvene težave ali pa delajo s starejšimi, šele nato pa na preostalo prebivalstvo. Časovnica glede tega še ni jasna.

Cepljenje ne bo pogoj za sodelovanje na olimpijskih igrah

Država naj bi poleti gostila olimpijske igre, pri čemer pa vlada ne ve, koliko ljudi ji bo uspelo do takrat cepiti. Na igrah naj bi sodelovalo okoli 11.000 športnikov z vsega sveta. Poleg njih se bo v japonsko prestolnico zgrnilo še veliko število njihovih spremljevalcev, funkcionarjev ter novinarjev. Za zdaj vprašanje, ali bodo na igrah dovoljeni tudi gledalci, ostaja odprto.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je sicer že nekajkrat izključil obvezno cepljenje športnikov kot pogoj za nastop na igrah Tokio 2020. Zaradi koronske pandemije so morali igre v Tokiu, ki bi morale biti na sporedu prejšnje poletje, preložili na letošnje od 23. julija do 8. avgusta.

Japonska je sklenila dogovore o dobavi cepiva s tremi veliki farmacevtskimi podjetji, ki naj bi zagotovila dovolj cepiva za njenih 126 milijonov prebivalcev. A so do zdaj v državi odobrili le cepivo podjetij Pfizer in BioNTech, AstraZeneca pa je vložila prošnjo za odobritev. Proces potrjevanja je na Japonskem počasnejši kot v nekaterih drugih državah, saj zahteva dodatno testiranje.

Na Japonskem so do zdaj potrdili okoli 418.000 okužb in nekaj več kot 7000 smrti zaradi covida-19.