Južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol (levo) in japonski premier Fumio Kišida. Foto: Reuters
Južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol (levo) in japonski premier Fumio Kišida. Foto: Reuters

Japonsko ministrstvo za trgovino je v današnji izjavi poudarilo, da bo odpravilo izvozne omejitve za Južno Korejo in uvedlo splošne postopke, kot so veljale do julija 2019.

"Potrjujemo, da bo južnokorejska stran napovedala umik prijave na WTO v zvezi s carinskimi nadzori," so dodali, to namero pa so že potrdili tudi na južnokorejskem ministrstvu za trgovino.

Odnosi med Japonsko in Južno Korejo so se zaostrili pred leti, posebej nizko raven pa so dosegli leta 2018, ko je južnokorejsko sodišče japonskim podjetjem odredilo plačilo odškodnine žrtvam prisilnega dela v času japonske kolonialne vladavine na Korejskem polotoku med letoma 1910 in 1945.

Japonska je to odločitev zavrnila z argumentom, da so bili kolonialni spori razrešeni leta 1965. Diplomatski odnosi med državama so se takrat normalizirali, pri čemer je Tokio Seulu zagotovil posojila in gospodarsko pomoč za okoli 800 milijonov dolarjev, kar danes nanese več milijard dolarjev.

So se pa nato krhale vezi med državama in ukinjalo sodelovanje na več ravneh, obe strani sta druga proti drugi uvedli trgovinske ukrepe. Južnokorejci so ob tem tudi množično bojkotirali japonske dobrine, med drugim pivo, kozmetične izdelke in avtomobile.

Na Japonsko je medtem prispel južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol. Do obiska prihaja, potem ko je napovedal izplačilo odškodnine Korejcem, ki so bili žrtve prisilnega dela, pri čemer bodo vir donacije južnokorejskih, in ne japonskih podjetij, ki so v tem času izkoriščale prisilno delo.

Zbliževanje azijskih sosed, ki sta pomembni zaveznici ZDA, je mednarodna skupnost že pozdravila, je pa načrt poplačila odškodnin žrtvam prisilnega dela in njihovim družinam razjezil Južne Korejce.