Japonska ne bo nehala loviti kitov. Foto: Reuters
Japonska ne bo nehala loviti kitov. Foto: Reuters

Flote kitolovk so tako kljub kritikam mednarodne skupnosti izplule iz mesta Šimonoseki in pristanišča Kuširo na severnem otoku Hokaido, kite pa bodo lovile v obalnih vodah, je sporočila agencija za ribištvo pri japonski vladi.

V skladu z odločitvijo te agencije kvota za ulovljene kite letos znaša 225 živali. Gre za 150 Brydovih kitov, 52 ščukastih kitov in 25 zajvalov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Namestnik generalnega sekretarja japonske vlade Jasutoši Nišimura je ob objavi obnovitve kitolova v komercialne namene na novinarski konferenci zagotovil, da ga bo Japonska izvajala "na znanstvenih temeljih in ob ustreznem upravljanju z viri, tako da ne bo sprožala škodljivih učinkov".

Japonska je komercialni kitolov obnovila, čeprav večina japonskih kupcev dandanes ne je več kitovega mesa. A nekateri so mnenja, da ima to še vedno določen kulturni pomen.

Japonska pred tem 31 let kitov ni lovila v komercialne namene, temveč je bil kitolov omejen za namene domnevno znanstvenih raziskav, kot so to označili v Tokiu.

Ob ostrih mednarodnih obsodbah je sprejela odločitev, da ustavi takšen kitolov v domnevno raziskovalne namene na Antarktiki. Flote japonskih kitolovk so se tako marca vrnile z zadnjega kitolova v "znanstvene namene" v Južnem oceanu, potem ko so tam ujele 333 ščukastih kitov.

Znanstveni ali zgolj komercialni namen?

Po mnenju kritikov je Japonska tudi med neizvajanjem komercialnega kitolova, h kateremu je v skladu z moratorijem IWC-ja pristopila leta 1988, s kitolovom za znanstvene raziskave japonskim kitolovcem omogočila lov v komercialne namene.

Meddržavno sodišče v Haagu je leta 2014 razsodilo, da je japonski kitolov v t. i. raziskovalne namene na Antarktiki v nasprotju z moratorijem IWC-ja na kitolov.

Japonska obudila kitolov v komercialne namene