Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kišida je v poskusu obravnave japonske neslavne statistike na področju enakosti spolov pred majskim vrhom voditeljev G7 v Hirošimi dejal, da bi več raznolikosti v upravnih odborih okrepilo tretje največje gospodarstvo sveta.

“Naš cilj je imeti do leta 2030 30-odstotni – ali višji – delež žensk na izvršnih položajih v podjetjih, ki kotirajo na glavnem trgu tokijske borze,” je povedal Kišida zbranim predstavnikom oblasti, vključno z ministrom za enakost spolov, ki je sicer moški.

V Kišidovem 19-članskem kabinetu sta le dve ženski. "Zagotavljanje raznolikosti prek spodbujanja ženskega opolnomočenja in posledično spodbujanja inovativnosti je ključno, če želijo doseči nov kapitalizem in vključevalno družbo,” je dodal.

Na Japonsko letijo kritike zaradi pomanjkanja žensk na visokih položajih tako v zasebnem kot javnem sektorju. Ženske so lani predstavljale le 11,4 odstotka vodilnih položajev v večjih japonskih podjetjih, se pa delež povečuje.

Japonski premier Fumio Kišida. Foto: Reuters
Japonski premier Fumio Kišida. Foto: Reuters

Napredek je, a počasen

Tudi v politiki se kaže nekaj napredka, pri čemer skušajo stranke novačiti medse več žensk, potem ko jim je zakon o enakosti iz leta 2018 naložil, naj "si prizadevajo" izbrati enako število kandidatk in kandidatov, poroča Guardian. Čeprav ženske zasedajo le približno 10 odstotkov sedežev v spodnjem domu parlamenta, pa je na lanskih volitvah v zgornji dom stolčke osvojilo rekordno število žensk, in sicer jih zdaj 28 odstotkov zasedajo ženske.

Še en spodbuden znak je, da je ta teden Šoko Takahaši, članica vladnega odbora, prišla na zasedanje s svojim dvomesečnim dojenčkom – gre za prvega človeka, ki je pripeljal svojega novorojenčka na službeni sestanek v premierjevem uradu.

A Japonska ima še vedno dolgo pot pred seboj, da bi ujela preostale razvite države, ko gre za enakost spolov, prav tako je velik razkorak med plačami po spolih – Japonska se je na svetovno poročilo o razkoraku med spoloma Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) uvrstila šele na 116. mesto med 146 državami. In kot gostiteljica letošnjega vrha G7 se je Japonska znašla pod pritiski, da se mora lotiti obravnave mizerne statistike enakosti med spoloma.