V Južni Koreji so doslej veljali trije načini štetja let, kar je povzročalo precej zmede. Foto: AP
V Južni Koreji so doslej veljali trije načini štetja let, kar je povzročalo precej zmede. Foto: AP

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol si je med lansko predsedniško kampanjo močno prizadeval za uveljavitev mednarodnega standarda, saj tradicionalne metode štetja let povzročajo "nepotrebne družbene in gospodarske stroške".

V Južni Koreji so doslej veljali kar trije načini štetja let, kar je povzročalo predvsem veliko zmede glede polnoletnosti, zakonskih omejitev glede alkohola in cigaret, vpoklica v vojsko, zavarovanj itd.

Tradicionalni "korejski" način štetja let predpostavlja, da so Južni Korejci že ob rojstvu stari eno leto. Dodatno leto se posamezniku prišteje vsakega 1. januarja.

V uporabi je tudi vzporedni sistem, pri katerem je človek tako kot v mednarodnem sistemu ob rojstvu star nič let, vendar se za eno leto ne postara na dan njegovega rojstva, temveč spet za 1. januar.

Sorodna novica Južni Korejci se bodo pomladili za leto ali dve

Mednarodni sistem štetja let so v Južni Koreji začeli uveljavljati v 60. letih, ko so ga začeli uporabljati na uradnih in zdravstvenih dokumentih. Vzporedno sta v veljavi ostala tudi druga dva sistema.

Zato so Južni Korejci pogosto zmedeni, ko naletijo na vprašanje o starosti. Mladostnik, rojen 29. junija 2003, je namreč na današnji dan po različnih sistemih štetja let hkrati star 19, 20 in 21 let, navaja BBC.

Pomladitev naroda

Uvedba mednarodno uveljavljenega standarda v praksi pomeni, da bo 52 milijonov Južnih Korejcev zdaj v praksi "mlajših" za eno leto ali dve. Javnomnenjska anketa iz januarja 2022 je pokazala, da tri četrtine prebivalcev podpira spremembe štetja let.

Tradicionalno metodo štetja let, po kateri je otrok ob rojstvu star eno leto, poznajo tudi druge vzhodnoazijske države. Japonska je mednarodni sistem štetja let sprejela leta 1950, v 80. letih je sledila tudi Severna Koreja.