Stavkajoči mladi zdravniki v Seulu. Foto: Reuters
Stavkajoči mladi zdravniki v Seulu. Foto: Reuters

V zadnjem tednu je okoli tri četrtine južnokorejskih mladih zdravnikov odkorakalo s svojih delovnih mest, s tem pa povzročili motnje v delovanju bolnišnic in zamude pri operacijah.

Specializanti protestirajo proti vladnim načrtom, da drastično poveča število vpisnih mest na medicinskih fakultetah, da bi tako povišala število zdravnikov. Južna Koreja ima enega najnižjih deležev zdravnikov na pacienta med razvitimi državami, z naglo starajočim se prebivalstvom pa vlada opozarja, da jim bo v desetih letih zdravnikov akutno primanjkovalo.

Prazni hodniki ene glavnih bolnišnic v Seulu ta teden so dali vpogled v prihodnost. Razen na urgenci, zdravnikov ali pacientov praktično ni bilo videti, poroča BBC. 25-letni zdravnik Ryu Ok Hada ni bil v službi že dober teden dni. "Čuden občutek je, ko ti ni treba vstajati ob 4.00," se je pošalil. Kot je povedal, je bil vajen delati po sto ur tedensko, pogosto po 40 ur skupaj brez počitka. "Noro je, koliko delamo za tako nizko plačo."

Čeprav so plače zdravnikov v Južni Koreji relativno visoke, pa Ryu pravi, da če vzamejo v ozir dolge delovnike, lahko mladi zdravniki zaslužijo manj, kot znaša minimalna plača. Več zdravnikov ne bo rešilo strukturnih problemov znotraj zdravstvenega sistema, zaradi katerih so prezaposleni in podplačani, je povedal.

Zdravstvo v Južni Koreji je povečini privatizirano in cenovno dostopno. Cene nujnih operacij in specialistične oskrbe so postavljene prenizko, pravijo zdravniki, medtem ko so nenujni posegi, kot so lepotne operacije, predragi. To pomeni, da se vse več zdravnikov odloča za delo na bolj dobičkonosnih področjih v večjih mestih, podeželje in urgence pa trpijo pomanjkanje osebja.

Ryu pravi, da univerzitetne bolnišnice izkoriščajo specializante in mlade zdravnike za poceni delo, v nekaterih večjih bolnišnicah pa mladi zdravniki predstavljajo kar 40 odstotkov osebja, kar jih dela nujno potrebne za delovanje bolnišnic.

Eden od zdravnikov, ki je podal svojo odstopno izjavo. Foto: Reuters
Eden od zdravnikov, ki je podal svojo odstopno izjavo. Foto: Reuters

Javnost brez posluha za stavkajoče

Prav zato se je število operacij v nekaterih bolnišnicah v zadnjem tednu prepolovilo. In čeprav je stavka povečini omejena na načrtovane operacije, ki so bile zdaj prestavljene, je prejšnji teden starejša ženska po infarktu umrla v rešilnem avtomobilu, ker je sedem bolnišnic ni želelo sprejeti.

Potrpljenja z zdravniki tako zdaj zmanjkuje tako javnosti kot zdravstvenemu osebju, ki so prevzeli delo stavkajočih, vključno s sestrami, ki morajo v nekaterih primerih prevzeti delo zdravnikov, vključno z operacijami.

Po vladnem predlogu bi prihodnje leto vpis na medicinske fakultete povečali s 3000 na 5000. Stavkajoči zdravniki menijo, da bi to znižalo kakovost oskrbe, saj bi dajali licence manj sposobnim specializantom. A javnost argumenta, da bi bilo več zdravnikov slabo zanje, ne sprejema najbolje.

"Na podeželju, kjer živim, zdravnikov ni," je povedala 74-letna rakava pacientka, ki hodi na obsevanje v Seul. "Ta težava se je predolgo odlagala in jo je treba popraviti. Zdravniki so preveč sebični in jemljejo nas, paciente, za talce."

A priljubljenost predsednika Yoon Suk Yeola se je od stavke povečala, kar pomeni, da vladi pred aprilskimi volitvami ni v interesu spremeniti sistema in podražiti posege.

Obe strani pa vztrajata pri svojih stališčih. Ministrstvo za zdravje ne sprejema odstopnih izjav zdravnikov in jim namesto tega grozi z aretacijami zaradi kršitve zdravniške zakonodaje, če se ne vrnejo v bolnišnice do konca dneva. Namestnik ministra za zdravje Park Min-soo je dejal, da bodo tistim, ki tega ne storijo, za najmanj tri mesece preklicali zdravniške licence.