Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gasilcem in reševalcem je uspelo vstopiti v gorečo tovarno in rešiti približno 80 ljudi, našli pa so tudi 22 trupel. Med žrtvami je 20 delavcev iz tujine, med njimi 18 kitajskih državljanov, eden iz Laosa, enega pa še niso identificirali. "Večina trupel je tako hudo ožgana, da jih bo težko identificirati," je povedal predstavnik gasilcev. Dodal je, da enega človeka še vedno pogrešajo. Bojijo se, da bi lahko število žrtev še naraslo.

V tovarni je v času, ko je izbruhnil požar, delalo več kot 100 ljudi. Gasilci se še vedno borijo z ognjem in preiskujejo območje tovarne, da bi našli preostale pogrešane.

Požar je izbruhnil po nizu eksplozij v drugem nadstropju tovarne južnokorejskega podjetja Aricell, v katerem preverjajo in pakirajo litijeve baterije.

Te so zelo eksplozivne, v primeru vžiga gorijo izredno hitro in lahko povzročijo požare, ki jih je težko obvladati z običajnimi metodami gašenja. Ogenj tako po besedah predstavnika gasilcev gasijo s suhim peskom, vzrok požara pa za zdaj še ni znan.

Prve preiskave kažejo, da se je požar razširil v zgolj nekaj sekundah, tovarno pa so hitro preplavili strupeni hlapi. "Domnevamo, da so žrtve v kratkem času vdihnile velike količine strupenih hlapov, zaradi katerih so hitro izgubile zavest in se zadušile," so še sporočili južnokorejski gasilci.

Predsednik države Yoon Suk Yeol je že obiskal prizorišče tragične nesreče. Odredil je, da morajo po vsej Južni Koreji preveriti podobne tovarne, ki ravnajo s kemikalijami, in "sprejeti ukrepe, s katerimi bodo preprečili, da bi se takšne nesreče ponovile".

To je bila namreč za eno najhujših tovrstnih nesreč v Južni Koreji. Najsmrtonosnejša pred današnjim požarom je bila nesreča v kemični tovarni v mestu Jeosu na skrajnem jugu države, v kateri je leta 1989 umrlo 16 ljudi.