Leta 2008 je Rusija vojaško posredovala v Gruziji zaradi separatističnih regij Južna Osetija in Abhazija. Obe regiji sta se od Gruzije odcepili. Foto: EPA
Leta 2008 je Rusija vojaško posredovala v Gruziji zaradi separatističnih regij Južna Osetija in Abhazija. Obe regiji sta se od Gruzije odcepili. Foto: EPA

Predsednik samooklicane republike na južnem Kavkazu Anatolij Bibilov je na ruski državni televiziji združitev z Rusijo opredelil kot strateški cilj Južne Osetije. Za tovrstni korak bi bil potreben referendum, ki bi ga lahko organizirali kmalu po tamkajšnjih volitvah 10. aprila.

Željo o priključitvi je izrazil tudi predsednik parlamenta Južne Osetije Alan Tadtaje, ki je za rusko tiskovno agencijo Tass dodal, da bi moral biti referendum izveden v bližnji prihodnosti.

Oblasti v bližnji samooklicani republiki Abhaziji so medtem že sporočile, da se Rusiji ne nameravajo priključiti, in obenem dodale, da pa Moskva ostaja tesna strateška partnerica.

Oster odziv Gruzije

Gruzija je ostro obsodila načrte oblasti v Južni Osetiji. Gruzijski zunanji minister David Zalkaliani je ob tem dejal, da je "nesprejemljivo govoriti o kakršnih koli referendumih, medtem ko je ozemlje pod rusko okupacijo. Takšen referendum ne bo imel nobene pravne veljave," je še dejal novinarjem.

Ob tem je dodal, da je "Evropsko sodišče za človekove pravice razsodilo, da je Južna Osetija gruzijska regija, ki jo je okupirala Rusija".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je v odzivu dejal, da Moskva v povezavi s tem ni sprejela nobenih "pravnih" ukrepov. "Hkrati pa govorimo o prebivalcih Južne Osetije, ki izražajo svoje mnenje, in to obravnavamo s spoštovanjem," je dodal.

Zaskrbljenost, da bi se spopadi razširili tudi v druge proruske regije

Od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja, kar so ruske oblasti utemeljevale z osvoboditvijo vzhodnih ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk, se je povečala zaskrbljenost, da bi se spopadi lahko razširili tudi v proruske regije v drugih nekdanjih sovjetskih državah.

Leta 2008 je Rusija vojaško posredovala v Gruziji zaradi separatističnih regij Južna Osetija in Abhazija. Obe sta se od Gruzije odcepili, a to dejanje priznava le Moskva. Poleg Južne Osetije je željo po priključitvi Rusiji izrazil tudi voditelj samooklicane republike Lugansk Leonid Pašečnik. Kijev pa se je na to odzval z opozorilom, da referenduma o odcepitvi ne bo priznal.