Na protestih so se učitelji poklonili umrlim kolegom. Foto: Reuters
Na protestih so se učitelji poklonili umrlim kolegom. Foto: Reuters

Južnokorejski parlament je v četrtek potrdil štiri zakone, ki so znani kot "zakoni o ponovni vzpostavitvi pravic učiteljev", kar naj bi pripomoglo k izboljšanju delovnih pogojev in zaščiti izobraževalnih delavcev. Do spremembe zakonodaje prihaja po večtedenskih protestih, ki jih je po poročanju Guardiana sprožil niz samomorov učiteljev, potem ko so bili tarča zlonamernih in neresničnih pritožb staršev.

Še posebej je pomemben zakon, ki je bil sprejet soglasno in preprečuje, da bi učitelja samodejno suspendirali, če bi bil obtožen zlorabe otrok, kar je bilo v veljavi do zdaj. Zakon tudi prepoveduje ravnateljem šol omalovaževati ali prikrivati dejavnosti, ki bi lahko kršile učiteljeve pravice.

Šolski sindikati in združenja so pozdravili novo zakonodajo, ki po njihovem mnenju pomeni prvi korak v normalizaciji javnega izobraževanja in zagotavljanju avtoritete učiteljev. Ob tem opozarjajo, da bo za učinkovitost teh zakonov potrebna zadostna podpora v kadrih, financah in dodatni zakonodaji.

Kot piše Guardian, je bila iz končnega predloga zakona izpuščena določba, po kateri bi učitelji lahko v evidenci o učencu označili, ali je bila kršena učiteljska pravica, kar bi lahko vplivalo na njihove možnosti pri vpisu na univerzo.

Pogoste pritožbe staršev so tudi posledica velike tekmovalnosti v korejski družbi, kjer je šolski uspeh glavno merilo za uspešnost.  Foto: AP
Pogoste pritožbe staršev so tudi posledica velike tekmovalnosti v korejski družbi, kjer je šolski uspeh glavno merilo za uspešnost. Foto: AP

Pritožbe privedle do samomora

Protesti učiteljev so se začeli po smrti 23-letne učiteljice v osnovni šoli julija letos, ki so jo našli mrtvo na šoli v Seulu, kjer naj bi storila samomor, potem ko se je izrazila zaskrbljenost zaradi pritožbe nasilnih staršev. Od takrat so v javnost prišli še drugi primeri samomorov učiteljev, za katere se sumi, da so posledica zlonamernih pritožb staršev.

Po navedbah BBC-ja so se nekateri starši pritoževali nad učitelji in jih lažno obtoževali zlorabe otrok že v primerih, ko so skušali umiriti nasilnega otroka ali pa ga utišati. Številni učitelji so povedali, da je kultura pritoževanja staršev privedla do nezmožnosti poučevanja in discipliniranja otrok v učilnicah.

Po novem bodo lahko učitelji nemirnega učenca odstranili iz razreda brez bojazni za svojo službo.