Vse več Korejcev podpira prepoved uživanja pasjega mesa. Foto: Reuters
Vse več Korejcev podpira prepoved uživanja pasjega mesa. Foto: Reuters

Zakon, ki ga je predlagala vladajoča stranka, je bil v enodomnem parlamentu sprejet z veliko večino 208 glasov in dvema vzdržanima glasovoma, potem ko ga je v ponedeljek potrdil dvostrankarski odbor za kmetijstvo. Zakon bo začel veljati po treh letih prehodnega obdobja.

Za kršitev bo zagrožena do triletna zaporna kazen ali 30 milijonov wonov (20.800 evrov) denarne kazni. Kot poroča BBC, bo tistim, ki ubijajo pse, grozilo do tri leta zapora, tistim, ki vzrejajo pse za meso ali prodajajo pasje meso, pa do dve leti zapora. Samo uživanje pasjega mesa ne bo nezakonito.

Uživanje pasjega mesa je včasih veljalo za način za izboljšanje vzdržljivosti v vlažnem korejskem poletju. Vendar je postalo redkost (zdaj ga jedo predvsem starejši ljudje), saj vse več Korejcev meni, da so psi družinski hišni ljubljenčki, ob tem pa so se tudi okrepile kritike zakola psov. Aktivisti pravijo, da večino psov ob zakolu za meso usmrtijo z električnim tokom ali obesijo, čeprav rejci in trgovci trdijo, da je bil dosežen napredek pri zagotavljanju bolj humanega zakola.

Podpora prepovedi se je povečala v mandatu predsednika Yoon Suka Yeola, ki je velik ljubitelj živali, skupaj s prvo damo Kim Keon Hee, prav tako glasno kritičarko uživanja pasjega mesa, sta posvojila šest psov in osem mačk.

"Predlog zakona bi pomenil konec vzreje in ubijanja psov za prehrano ljudi," je dejal Borami Seo iz organizacije Humane Society International Korea, skupine za zaščito živali. "Dosegli smo ključno točko, da bi milijone psov rešili te krute industrije."

V raziskavi, ki jo je v ponedeljek objavila organizacija Animal Welfare Awareness, Research and Education, možganski trust s sedežem v Seulu, je več kot 94 odstotkov vprašanih odgovorilo, da v zadnjem letu niso jedli pasjega mesa, približno 93 odstotkov pa, da ga ne bodo jedli v prihodnje.

Prejšnja prizadevanja za prepoved pasjega mesa so propadla zaradi protestov industrije, zato je namen predloga zakona zagotoviti odškodnino, da bi se podjetja lahko umaknila iz te trgovine.

Novembra je skupina približno 200 rejcev psov za prehrano organizirala shod v bližini predsedniške pisarne in zahtevala, da se predlog zakona odpravi. Kmetijsko ministrstvo je ocenilo, da je aprila 2022 približno 1100 kmetij vzrejalo 570.000 psov, katerih meso so stregli v 1600 restavracijah. Korejsko združenje psov za prehrano, ki združuje rejce in prodajalce, pa je sporočilo, da bo prepoved vplivala na 3500 kmetij, ki redijo 1,5 milijona psov, in na 3000 restavracij.