Stavkajoči tovornjakarji 7. junija v Incheonu. Foto: EPA
Stavkajoči tovornjakarji 7. junija v Incheonu. Foto: EPA

Stavka tovornjakarjev je povzročila motnje v proizvodnji in odpremi v sektorjih za proizvodnjo jekla, petrokemičnih proizvodov, polprevodnih čipov, avtomobilov, alkohola in gradbenih materialov. Južnokorejska industrija je zaradi stavke izgubila za približno 1,2 milijarde dolarjev.

Stavka je bila prva večja preizkušnja za novega predsednika Yoon Suk-yeola, ki je obljubil strogo obravnavo delovnih sporov. Na južnokorejskem ministrstvu za promet so dejali, da so si ob koncu stavke oddahnili in da jim je žal zaradi motenj v logistiki ter proizvodnji, ki so povzročile zaskrbljenost med ljudmi.

Tovornjakarji se vračajo na delo

"V naslednjih od dveh do treh dneh se pričakuje, da se bodo vsi tovornjakarji v pristanišču v Busanu vrnili na delo, potem ko si bodo nekoliko odpočili. Nekatere stranke bodo morda zahtevale povračilo, v teh primerih se bomo odločno odzvali," je po stavki povedal sindikalni predstavnik Park Jung-hoon.

Tovornjakarji so stavko sklicali v znak protesta proti ukinitvi jamstva za minimalno plačo in proti zvišanju cen goriva v času, ko je inflacija v Južni Koreji najvišja po več kot desetletju.

Sorodna novica Stavka tovornjakarjev v Južni Koreji ovira proizvodnjo polprevodnih čipov

Zahtevali "odpravo negotovosti v življenjih"

"Vse, kar zahtevamo, je, da se odpravi negotovost v naših življenjih," je v torek na protestu v Incheonu za AFP povedal član sindikata Cho Jeong-jae. Ob tem je opozoril, da se naraščajoči stroški goriva ne odražajo v pristojbinah, ki jih podjetja plačujejo za prevoz blaga.

Po podatkih ministrstva za promet je bilo zaradi "nezakonitih dejavnosti" na protestih aretiranih najmanj 23 članov sindikata tovornjakarjev.

Udarec za mednarodne dobavne verige

Stavka v četrtem največjem azijskem gospodarstvu je pomenila tudi udarec za mednarodne dobavne verige, ki so že tako preobremenjene zaradi pandemičnega stanja na Kitajskem in vojne v Ukrajini. Južna Koreja je sicer največji svetovni izvoznik pomnilniških čipov, v državi pa imajo sedež svetovno znana podjetja, kot so Samsung, Kia, Hyundai in številna druga.