Kim Džong Un med nadziranjem vojaških vaj 10. marca. Foto: Reuters
Kim Džong Un med nadziranjem vojaških vaj 10. marca. Foto: Reuters

Severnokorejske vojaške vaje so potekale v soboto in nedeljo, razdeljene pa so bile na simulacijo jedrskega protinapada in izstrelitve taktične balistične rakete, opremljene z lažno jedrsko konico.

Raketa kratkega dosega KN-23 naj bi glede na poročilo letela približno 800 kilometrov v smeri Vzhodnega morja, kakor se tudi imenuje Japonsko morje, nakar naj bi 800 metrov nad ciljem eksplodirala.

Severnokorajska tiskovna agencija KCNA je poročala, da so bile sobotne in nedeljske vaje namenjene povečanju zmogljivosti države za "odvračanje od vojne in jedrski protinapad", pri čemer je Washington in Seul obtožila, da "izrecno poskušata sprožiti vojno" proti njej.

"Namen vaje je bil tudi pokazati našo močnejšo voljo za dejanski vojni odgovor in poslati močnejše opozorilo sovražniku, ki širi svoje vojne vaje za agresijo," še piše KCNA.

Kot je že v navadi, voditelja na vajah spremlja hči Kim Ju Ae. Foto: Reuters
Kot je že v navadi, voditelja na vajah spremlja hči Kim Ju Ae. Foto: Reuters

Balistična raketa kratkega dosega KN-23 naj bi bila tokrat neobičajno izstreljena iz stacionarnega izstrelišča oz. "silosa", kar naj bi po mnenju analitikov pomagalo izboljšati hitrost in stabilnost pri prihodnjih preizkusih medcelinskih balističnih raket (ICBM).

"Do zdaj je imela Severna Koreja raje mobilna izstrelišča za vse, tudi ogromne ICBM, vendar je bilo zaradi slabih cestnih in sistemskih pogojev težko zagotoviti stabilnost rakete med dejanskimi operacijami," je ocenil Yang Uk, sodelavec Inštituta Asan za politične študije v Seulu. "Najnovejša izstrelitev bi morda lahko služila kot preizkus za prihodnje izstrelitve večjih raket, kot je Hwasong-17 v silosu."

Kim Džong Un zadovoljen z vajami

Kim Džong Un, ki je vaje nadzoroval v družbi hčere, je bil glede na poročanje KCNA zadovoljen s potekom. Pripomnil naj bi, da Severna Koreja ne more odvrniti vojne zgolj na podlagi dejstva, da je država z jedrskim orožjem, temveč da lahko doseže svoje cilje le, če "bo dejansko sposobna izvesti napad na sovražnika".

"Jedrske sile bodo s svojo visoko vojno pripravljenostjo močno odvračale, nadzorovale in obvladovale sovražnikove nepremišljene poteze in provokacije ter v primeru kakršne koli neželene situacije brez oklevanja opravljale svojo pomembno nalogo," je dodal.

Zadnje vaje so sicer novo razkazovanje vojaških zmožnosti Severne Koreje v zadnjem tednu dni. Minuli četrtek je država preizkusila svojo največjo in najmočnejšo medcelinsko balistično raketo hwasong-17. V dneh pred tem je izstrelila še dve balistični raketi kratkega dosega in s podmornice še dve strateški manevrirni raketi.

Južna Koreja: Izstrelitev krši sankcije ZN-a

Južna Koreja je v nedeljo potrdila, da je Pjongjang s svoje vzhodne obale izstrelil balistično raketo kratkega dosega, ki je padla v odprto morje med Korejskim polotokom in Japonsko. Izstrelitev so v Seulu označili za resno provokacijo, ki krši sankcije Združenih narodov (ZN).

Spremljanje poročil o izstrelitvi v JUžni Koreji. Foto: Reuters
Spremljanje poročil o izstrelitvi v JUžni Koreji. Foto: Reuters

Prav danes naj bi na izrednem zasedanju na prošnjo ZDA in Japonske o zadnjem razvoju dogodkov, zlasti o izstrelitvi medcelinske balistične rakete, razpravljal Varnostni svet ZN-a.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je prav tako sporočilo, da Severna Koreja dosega pomemben tehnološki napredek v jedrskem programu, vendar podrobnosti niso navedli.

Obsežne skupne vaje ZDA in Južne Koreje

ZDA in Južna Koreja v tem mesecu izvajata obsežne skupne vojaške vaje. Južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol si namreč prizadeva za več zaupanja v zmožnosti ZDA za odvračanje napadov na njihove zaveznike.

Prejšnji mesec sta državi izvedli vaje, ki so simulirale jedrski napad Severne Koreje. V tem mesecu sta državi izvedli več skupnih vaj v zraku in na morju. V nedeljo so na vajah sodelovali tudi ameriški bombniki B-1B.

Mornarice obeh držav bosta danes začeli s prvimi obsežnimi amfibijskimi vajami Ssangyong po petih letih. Trajale bodo do 3. aprila.