Kim je v novoletni poslanici, ki jo je predvajala državna televizija, potrdil svojo zavezo glede jedrske razorožitve in pozval ZDA, naj sprejmejo ustrezne ukrepe. Foto: Reuters
Kim je v novoletni poslanici, ki jo je predvajala državna televizija, potrdil svojo zavezo glede jedrske razorožitve in pozval ZDA, naj sprejmejo ustrezne ukrepe. Foto: Reuters

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa je opozoril, da Severna Koreja ne bo imela druge izbire, kot da poišče novo pot, če Washington "ne bo izpolnjeval svojih obljub in napačno presodil potrpljenje naših ljudi z enostranskimi zahtevami ter vztrajanju pri sankcijah in pritisku".

"Če Washington ne bo držal svoje obljube pred vsem svetom, nam ne bo ostalo drugega, kot da razmislimo o novi poti, s katero bomo zaščitili svojo suverenost in interese," je bil jasen Kim.

Ob tem je pozval ZDA, naj počakajo s skupnimi vojaškimi vajami z Južno Korejo in naj v državo ne pošiljajo dodatnih vojaških sil.

Leto 2018 pomembno za Korejski polotok

Trump in Kim naj bi se sešla kmalu

V novoletni poslanici je dejal, da je Severna Koreja pripravljena stopiti korak naprej pri jedrski razorožitvi, da pa morajo ZDA ponuditi več kompromisov.

Kim se je junija lani sešel na zgodovinskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju, kjer je obljubil, da si bo prizadeval za denuklearizacijo Korejskega polotoka. Trump in Kim naj bi se sicer znova sešla že na začetku letošnjega leta.

Kim za okrepitev odnosov na Korejskem polotoku

Sicer pa se je Kim – po več desetletjih diplomatskega nesodelovanja med Pjongjangom in Seulom – lani kar trikrat sešel z južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom. V novoletni poslanici je izrazil upanje v tesnejše sodelovanje med državama. Ravno pred dnevi sta Severna in Južna Koreja podpisali dogovor o vzpostavitvi nove cestne in železniške infrastrukture, začetek gradnje katere za zdaj ni definiran.

Novoletni nagovor Kim Džong Una