Sprva je bilo napovedano, da bo Kim v Pekingu ostal najmanj do četrtka. Južnokorejska tiskovna agencija Jonhap je poročala, da je Kim že zapustil Peking. Sicer še ni uradne potrditve, da je na vlaku, ki je odpeljal z glavne železniške postaje v Pekingu, tudi severnokorejski voditelj.

Severnokorejski predsednik se je s kitajskim v torek sestal za kako uro. Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Jonhap, ki se sklicuje na neimenovane vire, sta govorila o pripravah na novi vrh Kima z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in o poglabljanju dvostranskih odnosov.

Ši Džinping je zatem skupaj z soprogo Peng Liyuan gostil Kima in njegovo ženo Ri Sol-ju na slavnostni večerji v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu, je v torek zvečer še poročala agencija Jonhap.

Kim je pred vrnitvijo v domovino danes na Kitajskem obiskal farmacevtsko podjetje, nato je sledilo še kosilo s kitajskim predsednikom. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je potrdil srečanje med Šijem in Kimom, ni pa želel razkriti podrobnosti pogovorov, navaja AFP.

Reuters in AFP poročata, da je Kimov vlak predčasno zapustil glavno železniško postajo v Pekingu. Foto: Reuters
Reuters in AFP poročata, da je Kimov vlak predčasno zapustil glavno železniško postajo v Pekingu. Foto: Reuters

Kitajsko zunanje ministrstvo je pred obiskom sporočilo, da se bo Kim sešel s kitajskimi voditelji, da bi govorili o "relevantnih zadevah". Več o programu njegovega obiska niso razkrili. Kitajska tiskovna agencija Šinhua in severnokorejska KCNA sta napovedali, da se bo Kim v domovino vrnil v četrtek.

Gre za Kimov četrti obisk na Kitajskem, ki je glavna severnokorejska zaveznica. Spremljali so ga visoki predstavniki severnokorejskega režima, med njimi glavni jedrski pogajalec Kim Yong-chol, zunanji minister Ri Yong-ho in obrambni minister No Kwang-chol.

Kim in Trump sta se prvič in nazadnje srečala v Singapurju junija lani. Voditelja sta brez podpisov uradnih listin spregovorila o jedrski razorožitvi Severne Koreje. Kim je nato v novoletnem nagovoru opozoril, da bi morale ZDA narediti več glede odprave sankcij, sicer jedrske razorožitve Korejskega polotoka ne bo.

Diplomatska vozila, s katerimi naj bi Kima pripeljali na železniško postajo. Foto: Reuters
Diplomatska vozila, s katerimi naj bi Kima pripeljali na železniško postajo. Foto: Reuters