V usklajeni aretaciji je sodelovalo kar 500 policistov. Foto: EPA
V usklajeni aretaciji je sodelovalo kar 500 policistov. Foto: EPA

V policijski akciji je sodelovalo kar 500 policistov, poleg aretiranega odgovornega urednika so bili priprti tudi štirje drugi uredniki, zamrznjenih pa je bilo 2,3 milijona dolarjev premoženja treh podjetij, povezanih s časopisom Apple Daily, poroča BBC. To so Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited in AD internet Limited. Prav tako so zasegli računalnike in telefone novinarjev.

Policija je vstopila v prostore uredništva ob 7.30 po lokalnem času ter zaprla vse vhode in izhode. Medij je racijo predvajal v živo na Facebooku. Policija je še sporočila, da so aretirani stari od 47 do 63 let ter da so osumljeni "dogovarjanja s tujo državo ali zunanjimi dejavniki, ki ogrožajo nacionalno varnost".

Policija je sporočila, da je omenjeni časopis od leta 2019 objavil več kot 30 člankov, v katerih poziva države k uvedbi sankcij Hongkonga in Kitajske.

Apple Daily je znan po kritičnih stališčih do uradnega Pekinga in je lani avgusta že bil tarča preiskave. Takrat so aretirali 10 ljudi.

Kitajske oblasti imajo dodatna pooblastila po lanski uvedbi zakona o nacionalni varnosti, ki zmanjšuje avtonomijo Hongkonga, med drugim pa kriminalizira vsakršne težnje po odcepitvi, subverziji in dogovarjanju s tujimi silami, za kar je zagrožena najvišja zaporna kazen – dosmrtni zapor.

Jimmy Lai, lastnik medijske hiše, je eden vidnejših podpornikov hongkonškega prodemokratičnega gibanja, njegovo premoženje pa je ocenjeno na milijardo dolarjev. Svojo poslovno pot je začel v tekstilni industriji, nato pa ustanovil medijsko hišo Next Digital. V zadnjem intervjuju pred aretacijo za BBC je dejal, da ne bo popustil pod pritiski.