Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je znano, je kitajska vojska po obisku predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi v Tajvanu okoli slednjega v četrtek začela obsežne vojaške vaje. Vaje, med katerimi so prvič izstrelili tudi balistične rakete, naj bi se končale v nedeljo, a se, kot je sporočila kitajska vojska, niso.

Vendar pa so iz tajvanskega ministrstva za promet sporočili, da so opazili vsaj delen umik kitajskih sil.

Iz Pekinga so danes sporočili, da se vaje nadaljujejo, osredotočene naj bi bile na "organizacijo protipodmorniških in pomorskih napadov". Kitajske sile naj bi izvedle tudi več strelskih vaj v predelih Južnokitajskega in Rumenega morja.

V Tajvanu so se ostro odzvali na ravnanje Pekinga. Tamkajšnji premier Su Ceng Čang je dejal, da Kitajska "barbarsko uporablja vojaške ukrepe" za rušenje miru v Tajvanski ožini in kitajske oblasti pozval, naj ne razkazujejo svoje vojaške moči ter ne ogrožajo miru v regiji. Tajvanske sile naj bi sicer v torek začele lastne vojaške vaje, navaja AFP.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so vaje razkrile vse bolj opogumljeno kitajsko vojsko, ki je sposobna izvesti izčrpavajočo blokado otoka in preprečiti ameriškim silam, da bi mu prišle na pomoč. "Povežite šest območij v linijo, kot zanko, z vozlom zanke v jugozahodni smeri," je za državno televizijo CCTV dejal profesor na kitajski Nacionalni univerzi za obrambo Meng Šiangčing in to poimenoval "obkolitev Tajvana brez primere", poroča ameriška medijska hiša CNN na svojih spletnih straneh.

Da bi se morebitna kitajska invazija v Tajvanu začela s strategijo izolacije otoka, meni tudi nekdanji direktor operacij v Skupnem obveščevalnem centru ameriškega poveljstva na Havajih Carl Schuster. "Vaje kažejo, da bi Peking najprej izoliral Tajvan in se zatekel k zračnim in raketnim napadom v upanju, da bo zlomil politično voljo Tajpeja. Draga invazija je verjetno zadnja možnost," je dejal Schuster, navaja CNN.

Raziskovalec na Japonskem forumu za strateške študije in nekdanji častnik ameriške mornarice Grant Newsham pa je za AFP dejal, da bi kitajska vojska "na nekaterih področjih lahko celo presegla zmogljivosti ZDA". "Če bi bila bitka omejena na območje tik ob Tajvanu, je današnja kitajska mornarica nevaren nasprotnik – in če Američani in Japonci iz nekega razloga ne bi posredovali, bi bilo za Tajvan težko," je opozoril Newsham.

Medtem so se v kitajskih medijih pojavila mnenja nekaterih komentatorjev, da bi vojaške vaje kitajske vojske lahko v prihodnosti postale nova normalnost, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajska ima Tajvan za neločljivi del svojega ozemlja in odločno nasprotuje morebitni neodvisnosti otoka. V Pekingu zatrjujejo, da so odnosi s Tajvanom njihova notranja zadeva in imajo pravico uporabiti tudi silo za ponoven prevzem nadzora nad otokom.