Foto: EPA
Foto: EPA

Dokumenti iz kabineta, objavljeni v nedeljo, so v skladu z zavezo, ki jo je dal predsednik Ši Džinping, da bo Kitajska spremenila svoj naziv največje onesnaževalke na svetu zaradi uporabe fosilnih goriv s premogom na čelu. Kot je znano, je kitajski predsednik napovedal zmanjšanje emisij do leta 2030, do leta 2060 pa naj bi bila država ogljično nevtralna. Do leta 2025 naj bi nefosilna goriva predstavljala okoli četrtino energetskih potreb.

Napovedi prihajajo v času, ko resno pomanjkanje energije grozi, da bo zasenčilo prizadevanja Pekinga za zmanjšanje škodljivih izpustov.

"Kitajska bi morala loviti ravnotežje med zmanjšanjem onesnaževanja in ogljikovih izpustov ter energetsko varnostjo, industrijsko oskrbovalno verigo, prehransko varnostjo in normalnim življenjem državljanov," je zapisano v dokumentu, ki ga je objavil kitajski uradni medij Šinhua.

V njem so tudi pozivi k učinkovitemu odgovoru na gospodarstva tveganja pri zelenem prehodu in prehodu v nizkoogljično družbo. S tem naj bi "preprečili pretirano reakcijo in zagotovili varno ogljično zmanjšanje".

Opazovalci okoljskih politik so upali, da bo Kitajska, ki v zrak izpusti največ škodljivih plinov na svetu, začela zmanjševati porabo premoga še pred 2026, kot je napovedala, a je pomanjkanje energetskih zalog povečalo pritisk na Peking, naj urgentno pospeši proizvodnjo premoga.

Kot navaja Guardian, je Peking deležen ostrih kritik, ker namerava odpreti več deset novih termoelektrarn na premog. Slednji je vir za 60 odstotkov kitajskih energetskih potreb.

Ambiciozni načrti Savdske Arabije

Ena izmed največjih izvoznic surove nafte Savdska Arabija bo do leta 2060 dosegla neto ničelne izpuste ogljikovega dioksida, je napovedal savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Obenem se bo država pridružila svetovnim prizadevanjem za 30-odstotno zmanjšanje emisij metana do leta 2030, je dodal.

Kmalu po sporočilu princa Mohameda je svojo zavezo, da bodo do leta 2050 postali podjetje z ničelnimi emisijami ogljika, na forumu naznanil tudi prvi mož savdskega energetskega velikana Saudi Aramco Amin Nasser. "Zavedamo se, da bo pot zapletena in da bo prehod prinesel številne izzive, vendar smo prepričani, da jih lahko premagamo in pospešimo naša prizadevanja za prihodnost z nizkimi emisijami," je zbranim dejal Nasser.