Z novo kampanjo cepljenja želijo kitajske oblasti zaščititi starejše prebivalce. Foto: EPA
Z novo kampanjo cepljenja želijo kitajske oblasti zaščititi starejše prebivalce. Foto: EPA

Kitajska zdravstvena komisija se je zavezala, da bodo pospešili cepljenje starejših od 80 let in še naprej povečevali število cepljenih, starih od 60 do 79 let. Kot so sporočili na novinarski konferenci, je v celoti namreč cepljenih samo 65,8 odstotka prebivalcev, starejših od 80 let.

Peking sicer še vedno ni odobril mRNA-cepiv, ki veljajo za učinkovitejša.

Nizka stopnja precepljenosti proti covidu na Kitajskem, zlasti med starejšimi, je eden od argumentov, s katerimi vlada utemeljuje svojo strogo zdravstveno politiko ničelne tolerance do covida z zaporami, karantenami ob vrnitvi iz tujine in skoraj vsakodnevnimi testiranji prebivalstva.

Sorodna novica Protesti v kitajskih mestih zamrli zaradi okrepljene policijske prisotnosti

Politika, ki jo izvajajo že skoraj tri leta, je bila ta konec tedna tarča protestov v več mestih, ki so bili najobsežnejši po prodemokratičnih demonstracijah leta 1989.

Zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom so medtem iz tematskega zabaviščnega parka Disneyland v Šanghaju sporočili, da samo po nekaj dneh znova zapirajo vrata. Koliko časa bodo zaprti, niso sporočili. V okviru strogih ukrepov v boju proti covidu je bil tematski park letos že večkrat zaprt, spomladi kar tri mesece.

Po stalnem naraščanju okužb po vsej državi je sicer kitajska zdravstvena komisija danes poročala o prvem rahlem zmanjšanju. Danes so odkrili okoli 38.400 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, potem ko so v ponedeljek poročali o več kot 40.000 primerih.