Kitajska se tako kot razvite države sooča z upadom rojstev. Foto: EPA
Kitajska se tako kot razvite države sooča z upadom rojstev. Foto: EPA

Rodnost na Kitajskem je rekordno nizka, oblasti pa opozarjajo, da se bo ob nadaljevanju tega trenda prebivalstvo te azijske države začelo krčiti do leta 2025.

Kitajska, ki je še vedno država z največ prebivalci na svetu, se zaradi staranja prebivalstva in upočasnjevanja gospodarstva spopada z vse hujšo demografsko krizo.

Čeprav so kitajske oblasti leta 2016 ukinile dolgoletno pravilo enega otroke ter lani dovolile parom, da imajo do tri otroke, število novorojenčkov zadnjih pet let upada.

Smernice, ki jih je danes objavila kitajska državna komisija za zdravje, pozivajo tako kitajsko vlado kot vlade provinc, naj povečajo izdatke za reproduktivno zdravje ter po vsej državi izboljšajo varstvo za otroke. Ti dve področji nista dobro urejeni praktično nikjer na Kitajskem.

Ministrstvo za zdravje priporoča lokalnim oblastem, naj z ukrepi aktivno podprejo povečanje rodnosti, na primer s subvencijami in davčnimi olajšavami za mlade družine ter s pomočmi na področjih izobraževanja, stanovanjske politike in zaposlovanja. V provincah morajo do konca leta tudi zagotoviti zadosti vrtcev za otroke od dveh do treh let starosti.

Najbogatejša kitajska mesta so že uvedla nekatere spodbude za mlade družine, kot so davčne olajšave in subvencije, s katerimi naj bi ženske spodbudili, naj imajo več otrok. Z danes objavljenimi smernicami želijo kitajske oblasti tako politiko razširiti na vso državo.

Rodnost na Kitajskem je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada v zadnjem letu padla na 7,52 rojstva na 1000 prebivalcev. To je najmanj po letu 1949, odkar na Kitajskem uradno beležijo ta podatek.